Præsidentvalg deler Polen i to: 'Debatklimaet i Polen er som en kold borgerkrig'

Det polske valg kan få store konsekvenser for LGBT-personer og forholdet til EU.

Ser man på et kort over stemmefordeling, syner konklusionen, at Polen er delt mellem øst og vest efter gårsdagens gyser af et præsidentvalg. Hvor den østlige del af landet støtter den nu genvalgte præsident Andrzej Duda og vest udfordreren Rafal Trzaskowski.

Duda vandt snævert, og Polen står endnu mere splittet end før valget.

Helt som ventet satte den ældre del af befolkningen og folk uden for de større byer deres kryds ved den siddende præsident Duda. Udfordreren Rafal Trzaskowski støvsugede lige så sikkert de unges og de veluddannedes stemmer i byerne.

Men det er ikke hele sandheden, at Polen bare er delt mellem øst og vest, påpeger Vibe Termansen, der er analytiker ved Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) og forfatter til bogen "Kampen om Centraleuropa".

- Valgresultatet viser et splittet Polen, men det er lidt forsimplet at sige, at det bare er øst mod vest. Det er også for eksempel land mod by. Ung mod gammel. Veluddannet mod ufaglært. Men selv det er alt for forsimplet. Problemet er langt fra løst ved at dele landet i to. Det er gammelt problem, Polen har haft meget længe, siger hun og fortsætter.

- Men der er stor opbakning til Dudas politik. Han vandt dels på en meget nationalkonservativ og stærkt højreorienteret værdipolitik og dels på en venstreorienteret økonomisk politik med børnepenge, pensioner og så videre. Begge dele er der stor opbakning til.

Polens modpoler

På sociale medier gør folk sig morsomme over, at stemmefordelingen i det delte Polen svarer til den deling, som Sovjet og Nazityskland foretog, eller den som landet havde op til Første Verdenskrig, og at landet underforstået ikke er kommet videre siden.

Gårsdagens tætte valggyser betyder, at præsident Duda nu kan sætte sig til rette og har udsigt til fem år mere på posten. Rafal Trzaskowski har på Twitter takket for opbakningen fra de "10 millioner", der stemte på ham.

- Tillykke med sejren Andrzej Duda, må denne regeringsperiode blive markant anderledes, skriver han videre.

Det skal han imidlertid ikke sætte alle sine penge på, mener Svend Gottschalk Rasmussen, der er lektor i polsk ved Syddansk Universitet. Han forudser, at valget kan få store konsekvenser for polakkerne.

- Det er et meget delt Polen, der står tilbage. Og det klinger hult, at Duda siger, at nu skal vi forsones og give hinanden hånden. Det har jeg meget svært ved at se komme til at ske. For et par dage siden rasede Duda mod dem, der kunne finde på at stemme på Trzaskowski.

Han fortsætter.

- Det er den fattige og lavt uddannede del af befolkningen, der har magten, og man vil ikke have eliten til at reagere.

Præsident Andrzej Duda (billedet) har blandt andet lovet en ny brandbil til det distrikt, hvor han fik flest stemmer, fortæller Svend Gottschalk Rasmussen. (Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL © Scanpix)

Andrzej Duda har med regeringsapparatet og de statslige medier i ryggen ført en uforsonlig kampagne mod Rafal Trzaskowski, kaldt ham en elitær landsforræder, beskyldt ham for at være i lommen på Bilderberg-gruppen, en sammenslutning mellem indflydelsesrige personer, der kæmper for at føre Europa og USA tættere sammen, og at han ikke var "en ordentlig polak".

- Valgkampen har ikke været fair. Statsmedierne har ageret propagandakanaler for Duda, og når de uafhængige medier har lavet kritiske historier om magthaverne, er de blevet affejet, fordi medierne har eksempelvis tyske og amerikanske ejere, siger Svend Gottschalk Rasmussen.

Problemer for LGBT-personer

Et af Dudas store emner i valgkampen har været LGBT-miljøets rettigheder eller mangel på samme. Og Svend Gottschalk Rasmussen forudser, at det bliver hårdere at være homoseksuel i de små, polske byer den kommende tid.

- Det er der ingen tvivl om.

Eksempelvis har regeringspartiet, Lov- og Retfærdighed, PiS, som Duda udspringer af, bakket op om en tredjedel af landets kommuner, der har erklæret sig for LGBT-fri zoner.

Vibe Termansen uddyber.

- Duda har i valgkampagnen optrappet regeringens og stats-tv's fjendebillede i form af LGBT-personer, som han sagde ikke var mennesker, men en ondsindet ideologi. Den tidligere regering, som Trzaskowski var minister i, kaldte han en virus, værre end corona, siger hun.

- Debatklimaet i Polen er som en kold borgerkrig og er ikke blevet mildere i denne valgkamp, hvor den ene side mener at kæmpe for retsstaten og demokratiet, pluralisme, frie medier, menneskerettigheder, beskyttelse af mindretal og et godt forhold til EU, mens den anden mener at kæmpe mod seksualisering af børn, mod at blive frataget pensioner og børnepenge, mod tysk dominans eller jødiske erstatningskrav for ejendom mistet under Anden Verdenskrig, fortsætter Vibe Termansen.

Hvad gør vi nu, lille EU?

Det politisk delte Polen er langt fra en ny fortælling, ej heller er de smædekampagner, som de to fløje har lavet om hinanden i valgkampen. Splittelsen i Polen går langt tilbage.

Det er bare Duda og Trzaskowski, der er nye. De er begge 48 år gamle.

Men det er stadigvæk Lov- og retfærdighedspartiet med formand Jarosław Kaczynski overfor Borgerplatformen med Donald Tusk over for hinanden. Den ene yderst skeptisk over for EU, den anden tidligere formand for Det Europæiske Råd.

- Dudas sejr betyder, at Jarosław Kaczynski kan fuldende sit projekt. Duda er bare hans marionet, og nu skal Polen fjerne sig endnu længere fra EU's regler og normer og gøres endnu mere totalitært, siger Svend Gottschalk Rasmussen.

- Der kommer en konflikt med EU. Det er uundgåeligt, forudser han.

Under Dudas ledelse er Polens forhold til EU blevet gradvist mere anstrengt, efterhånden som kritikken er taget til af en retsreform, der bliver udlagt som den polske regerings forsøg på at underminere domstolenes uafhængighed.

Derfor ville det også have været en sten i skoen for regeringspartiet, hvis præsidentposten var endt hos Trzaskowski, et tidligere medlem af Europa-Parlamentet, som er mere EU-venlig og liberal. Med præsidentembedet følger der nemlig en vetoret på indførelse af lovgivning.

Facebook
Twitter