Præsidentvalg i Brasilien: De tre favoritter

Tre kandidater har en reel chance for at få præsidentposten i Brasilien, hvor der er valg søndag. Mød dem her.

De tre kandidater til præsidentposten: Dilma Rousseff, Marina Silva og Aécio Neves. (© Scanpix)

Selvom valget i Brasilien først afgøres på søndag, står det allerede klart at landets næste præsident enten bærer navnet Dilma, Aécio eller Marina.

Mød de tre kandidater her:

Dilma Rousseff

(Foto: UESLEI MARCELINO © Scanpix)

Parti: PT (socialistisk arbejderparti) Alder: 66 år CV: Brasiliens første kvindelige præsident

Brasiliens nuværende præsident blev valgt som afløser for folkehelten Lula da Silva ved det seneste valg i 2010. Alle brasilianere vidste allerede den gang, at det ville være en næsten umulig opgave for den mere tillukkede og alvorlige Dilma at gå i den folkekære og karismatiske Lulas fodspor. Og det har vist sig at holde stik. Dilma er ikke en særlig populær præsident.

Sandheden er dog også, at Dilma arvede en række økonomiske og politiske problemer fra Lula, men mange af de brasilianere, der har stemt på PT ved de seneste valg har alligevel følt sig snydt og skuffede. Dilmas Brasilien har ikke formået at bygge videre på den økonomiske vækst, der løftede 40 millioner brasilianere ud af fattigdom under Lulas regime. Tværtimod er væksten gået i stå og vil i år ligge tæt på nul.

Dilma og PT har især brugt valgkampen på at overbevise vælgerne om, at de er de eneste der kan sikre, at Brasilien fortsætter med de socialprogrammer, der udgør en slag social sikkerhedsnet under mange af familierne i den lavere middelklasse og blandt arbejderne. Mest kendt er programmet "Bolsa Familia", som understøtter børnefamilier med en lav indkomst.

Marina Silva

(Foto: PAULO WHITAKER © Scanpix)

Parti: PSB (centrum-venstre) Alder: 56 år CV: Brasiliens Miljøminister fra 2003-2008

Oprindeligt var Marina faktisk en del af eks-præsident Lula da Silvas regering. Hun fik opbygget et image som en grøn og progressiv miljøminister, men forlod regeringen i vrede og skuffelse over Lulas og PT's politik. Det gjorde hende til PT's fjende, mens hun nærmest blev betragtet som en helt i de dele af det brasilianske samfund, der ikke bryder sig om PT's styreform og politik.

Hun er tilknyttet en evangelisk kirkeretning og kan dermed blive Brasiliens første ikke-katolske præsident. De evangeliske kirker er på kraftig fremmarch i Brasilien, så ingen ved reelt, om Marinas tro vil være en fordel i valgkampen, eller en ulempe fordi den katolske del af befolkningen måske er skeptiske overfor de nye kirkeretninger.

Marina forsøgte oprindeligt at stifte et helt nyt parti, som skulle bakke hende op som præsidentkandidat i år. Men det mislykkedes og hun valgte i stedet at stille op som vice-præsident kandidat for PSB og partiets leder Eduardo Campos. Da denne døde på tragisk vis i et flystyrt under valgkampen var Marina pludselig tilbage i kapløbet om at blive ny præsident.

Aécio Neves

(Foto: NELSON ALMEIDA © Scanpix)

Parti: PSDB (centrum-højre) Alder: 54 år CV: Guvernør i staten Minas Gerais fra 2003 til 2010

Det mest ukendte kort i trekløveret, men han har de seneste par uger haft en stigende tendens i samtlige meningsmålinger. Han lå oprindeligt til at være den, der skulle kæmpe med Dilma, men måtte se sig overmatchet, da Marina Silva blev præsidentkandidat for PSB i 11. time.

Neves' parti PSDB har traditionelt altid været med i slutkampen om præsidentembedet, så det har været svært for dem, at se PSB og Marina Silva løbe med al opmærksomheden i denne valgkamp. Men måske er Neves endelig begyndt at slå igennem hos den menige brasilianer her i valgets slutfase.

Han slår ved en hver lejlighed fast, at han er "anti-PT". Dilma og PT har kørt landet ud af en ideologisk farlig vej, mener Neves. De store korruptionsskandaler, der har ramt PT, og de dyre socialprogrammer har kostet Brasilien dyrt. Ifølge Neves er han manden, der kan rydde op og bringe Brasilien tilbage på rette spor.

Facebook
Twitter