Præsidentvalg i Egypten: Venlig modstander melder sig i kampen

Mousa Mostafa Mousa bliver præsident al-Sisis eneste modkandidat. Flere andre mulige kandidater mener, at de bliver undertrykt.

Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, der her ses på en valgplakat, får blot én modkandidat ved det kommende præsidentvalg. (Foto: © REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix, Mohamed Abd El Ghany)

Der bliver alligevel bare en anelse spænding om udfaldet af det kommende præsidentvalg i Egypten.

I hvert fald får den nuværende præsident, Abdel Fattah al-Sisi, rent faktisk en modkandidat.

Det står klart, efter at den relativt ukendte Mousa Mostafa Mousa mandag har meldt sit kandidatur. Mandag klokken 14.00 dansk tid var sidste udkald, hvis man ønskede at komme på stemmesedlen.

Flere andre bud på kandidater stiller ikke op. De mener, at de bliver undertrykt.

Støtter præsidenten

Mousa Mostafa Mousa står i spidsen for Ghad-partiet, der har bakket op om endnu en valgperiode til Abdel Fattah al-Sisi. Partiet har endda organiseret flere valgarrangementer for den siddende præsident. På Mousas Facebook-side fremgår det tydeligt, at han bakker op om den siddende præsident.

Flere egyptiske oppositionsledere har opfordret til at boykotte valget. De mener, at al-Sisi og hans folk systematisk rydder politiske modstandere af vejen og gør det umuligt for dem at stille op.

FN og rettighedsgrupper har i stærke vendinger kritiseret valgprocessen.

Potentielle kandidater anholdt

Flere potentielle kandidater er blevet anholdt. Det gælder blandt andre den tidligere hærchef Sami Anan, der i sidste uge blev tilbageholdt af militærpoliti i Kairo.

Anan beskyldes for at stille op uden militærets tilladelse.

Sami Anan er den seneste i en række af prominente kandidater, der af regimet er blevet tvunget til at trække sig fra præsidentvalget.

Blandt dem er den tidligere premierminister Ahmed Shafik. Han trak sig tidligere på måneden. Det forlød, at han havde været tilbageholdt på et hotel i Kairo.

Også nevøen til tidligere præsident Anwar al-Sadat har trukket sig. Mohamed Anwar al-Sadat begrundede det med frygt.

Valget i Egypten finder sted 26. til 28. marts.

/ritzau/Reuters