Præsidentvalget i Ukraine er ikke som det plejer: Minder om et underholdningsshow

I morgen skal ukrainerne stemme i den afgørende runde i præsidentvalget.

De to kandidater i en debat på det olympiske stadion i Kiev. (Foto: SERGEI CHUZAVKOV © Scanpix)

Valget til præsidentposten i Ukraine nærmer sig en afslutning.

I morgen er det anden og afgørende runde, hvor over 34 millioner ukrainere skal stemme på enten den nuværende præsident, Petro Porosjenko, eller den uerfarne politiker Volodymyr Zelenskij, der mest er kendt som komiker.

Men valget i Ukraine foregår ikke helt, som det plejer, fortæller Matilde Kimer, DR's Rusland- og Ukraine-korrespondent.

- Jeg kan ikke erindre at have set en lignende valgkamp i nogle østeuropæiske lande. Den minder mere om et underholdningsshow end en valgkamp.

Skuespilleren og komikeren Volodymyr Zelenskij er helt ny som politiker. Han er endnu ikke kommet med konkrete bud på, hvordan han vil styre landet som præsident, og han har intet parti-program.

Men det bliver ikke set som noget negativt af hans støtter, siger Matilde Kimer.

- Man skal se Zelenskij som en protestkandidat. Han kan ikke bedømmes ud fra de normale kriterier, man stiller over for en politiker, fordi han er antipolitiker. Hans popularitet er et udtryk for den vrede, der er mod det politiske system, som Porosjenko står for, forklarer hun.

Pseudo-sportsbegivenhed

I går afholdt de to kandidater en debat på det olympiske stadion i hovedstaden Kiev.

Zelenskij havde insisteret på, at debatten netop skulle holdes der, hvor der kunne være publikum med.

Præsidentkandidaten Volodymyr Zelenskij reagerer på klapsalver under debatten på det olympiske stadion i Kiev. (Foto: SERGEY DOLZHENKO © Scanpix)

Matilde Kimer var på stadion til debatten i går og beskriver det som en pseudo-sportsbegivenhed, der var underholdning i højere grad end politisk substans.

- Mange ukraineres håb var, at de ville tale om de mange udfordringer, som Ukraine står overfor. Men det blev mest et spørgsmål om, hvem der kunne svine den anden mest til. Og folk enten buhede eller jublede. Det blev lidt sports-agtigt. Når én fik et slag ind, så heppede fansene, siger Matilde Kimer.

Ifølge hende har valgkampen lignet showbiz, og det er i høj grad Zelenskij, der har fået lov til at sætte standarden og præmisserne. Porosjenko er gået med til det, fordi han ikke har andet valg:

- Han er så langt bagud. Han har ændret meget karakter i forhold til, hvordan han plejer at føre valgkamp. Inden første runde for cirka en måned siden virkede han til at tro, at det var en selvfølge, at han skulle fortsætte som præsident. Det har han forstået nu, at han formentlig ikke kommer til, og han er gået fuldstændig med på show-præmisserne, siger Matilde Kimer.

Valget er allerede en demokratisk sejr

41-årige Zelenskij fik det bedste valg i første runde med næsten hver tredje stemme og har i udgangspunktet størst opbakning i befolkningen.

Den nuværende præsident, Petro Porosjenko, lytter til modkandidaten Volodymyr Zelenskijs spørgsmål under gårsdagens debat. (Foto: SERGEI CHUZAVKOV © Scanpix)

Der er en reel politisk debat i Ukraine, og udfaldet af valget er ikke givet på forhånd. Og dét er en sejr i sig selv, selvom valget kommer i en underholdende indpakning, siger Matilde Kimer.

- Det, der er enormt vigtig for Ukraine, er, at man har et rigtigt valg - at man ikke viderefører et system, hvor lederen kan diktere, hvad resultatet bliver. Det, at man har en regerende præsident, der ønsker genvalg og muligvis ikke får det, er allerede en demokratisk succes og sejr. Det her valg kommer til at afspejle befolkningens ønske.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter