Premierminister Trudeaus ledende fundraiser skjuler forretninger i skattely

Canadas premierminister Justin Trudeaus førende pengemand er koblet til skattely, afslører 'paradis-papirerne'.

(Foto: Chris Wattie © Scanpix)

Canadas premierminister Justin Trudeau gik til valg på et mere retfærdigt skattesystem:

”Vi har råd til at gøre mere for folk der har brug for det ved at gøre mindre for dem, der ikke har brug for det”, sagde Justin Trudeau under sin valgkamp.

Men samtidig hyrede Trudeau sin nære ven Stephen R. Bronfman som fundraiser for valgkampagnen.

Har brugt skattely i årtier

Nu viser de lækkede paradis-papirer, at Stephen R. Bronfmans private investeringsfirma Claridge gennem et kvart århundrede i stilhed har hjulpet med at føre millioner af dollars ud i skattely.

Investeringsfirmaet Claridge har medvirket til at føre penge ud af USA, Canada og Israel.

Ifølge canadiske skatteeksperter, der har gennemgået de lækkede dokumenter, så er det muligt at Claridge har brudt loven i forbindelse med overførslerne.

- Det ligner et forsøg på at omgå, hvad der normalt ville være en indtægtsbeskatning på direkte udbetalinger fra fonden, siger Grayson McCouch, der er professor i jura ved University of Florida til CBC om en af transaktionerne.

Oplysningerne stammer fra lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Appleby.

Afviser forsøg på at undgå skat

Dokumenterne blev lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung og er blevet givet videre til det internationale konsortium for undersøgende journalister ICIJ, hvor DR Dokumentar og Politiken er de danske medlemmer.

En advokat, der repræsenterer fundraiseren Stephen R. Bronfman siger til ICIJ og den canadiske tv-station CBC at “ingen af transaktionerne blev sat i værk for at undgå beskatning” og at ”de var altid i fuld overensstemmelse med gældende lovgivning og betingelser.”

En talsmand for premierminister Justin Trudeau afviser at kommentere sagen.

Sagen om Trudeaus pengemands investeringer i skattely er blevet gennemgået af CBC, Radio-Canada og avisen Toronto Star samt ICIJ.

Samlede millioner ind til Trudeau

Stephen Bronfman er arving til en milliardformue og Bronfman-familien er blandt andet medejer af filmselskabet Universal Studio.

Han har gennem årene doneret store beløb til velgørende formål, blandt andet til jødiske velgørende foreninger, uddannelse og miljøforhold.

I 2013 indsamlede Bronfman næsten ti millioner kroner til Justin Trudeaus valgkampagne. I 2015 blev Bronfman udpeget af Trudeau til at lede indsamlingen til præsidentvalgkampagnen.

Indsamlingsmiddag hos største skattely-kunde

Efter lækagen af panama-papirerne sagde premierminister Trudeau, at han havde afsat penge til at styrke det canadiske skattevæsen Canada Revenue Agency, blandt andet for at dømme op for pengetrafikken ud i skattely:

- Det vi har set med lækagen af panama-papirerne er, at der er meget velhavende individer, der har fundet udveje til at undgå at betale deres fair del af skatten, sagde Justin Trudeau i 2016.

I september 2016 arrangerede Stephen Bronfman en indsamlingsmiddag for Trudeau. Billetterne til middagen kostede 7.500 kroner per person.

Middagen for Trudeau blev holdt hos en af de største kunder i Bronfmans investeringsfirma Claridge, en kunde der ifølge de lækkede paradis-papirer har ført store pengebeløb ud af både USA, Canada og Israel.

Se 21 Søndag, søndag 5/11 klokken 21 på DR1

Se DR Dokumentaren ”Dine penge i paradis”, mandag 6/11 klokken 21:55 på DR1

Facebook
Twitter