Premierministers kontor fik manifest ni minutter før angreb

Et manifest fra den mistænkte Brenton Tarrant tikkede ind på mail hos New Zealands premierminister før angreb.

New Zealands premierminister Jacinda Ardern var en af flere end 30 modtagere af manifestet. (Foto: MARTY MELVILLE © Scanpix)

Ni minutter før en gerningsmand fredag gik ind i en moské i New Zealand og begyndte at skyde flere muslimer, modtog premierministerens kontor en mail med et manifest.

Det fortalte premierministeren på et pressemøde søndag.

- Jeg var en af flere end 30 modtagere af manifestet, som blev mailet ni minutter før angrebet fandt sted, sagde Jacinda Ardern.

- Det indeholdt ikke en lokation. Det indeholdt ikke specifikke detaljer, tilføjede hun.

Manifestet blev to minutter efter modtagelsen sendt til en sikkerhedsafdeling.

Ardern fortæller, at hun har læst elementer af det 74 sider lange manifest, som den mistænkte bag angrebet, Brenton Tarrant, angiveligt også offentliggjorde på sociale medier.

Han skal desuden havde livestreamet angrebet på Facebook.

Ville ramme muslimer

Manifestet har overskriften "Den Store Udskiftning". I det hedder det, at gerningsmanden ville ramme muslimer.

Titlen på manifestet har samme navn som en konspirationsteori i Frankrig. I den tales der om, at de europæiske befolkninger "udskiftes" i deres hjemlande med indvandrergrupper, som har højere fødselsrater.

- Det faktum, at der var et ideologisk manifest med ekstreme synspunkter, som kobles til angrebet, er selvfølgelig dybt foruroligende, siger den newzealandske premierminister.

To moskéer blev angrebet i Christchurch. Angrebene har foreløbig kostet 50 mennesker livet. Desuden er flere blevet såret.

I Brenton Tarrants manifest betegner han sig selv som en "almindelig hvid mand". Han var inspireret af Norges massemorder Anders Behring Breivik.

Afgørende udviklinger i hans radikalisering var angiveligt Marine Le Pens nederlag ved det seneste franske præsidentvalg og den 11-årige Ebba Åkerlunds død ved et lastbilangreb i Stockholm i 2017.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk