Presset Johnson vil besøge fængslet kvinde i Iran

Den britiske udenrigsminister beskyldes for at have forværret en iransk-britisk kvindes straffesag i Iran.

Udenrigsminister Boris Johson er kommet på glatis efter sine bemærkninger om, at en iransk-britisk kvinde, der sidder fængslet i Iran, trænede journalister, da hun blev anholdt. Nu er anklagerne mod hende blevet skærpet. (Foto: handout © Scanpix)

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, siger tirsdag, at han vil forsøge at komme til at møde en fængslet iransk-britisk nødhjælpsarbejder under et besøg i Iran, efter at han i sidste uge fremsatte bemærkninger, som siges at kunne forværre kvindens situation.

- Hvis det er muligt under besøget i Teheran at besøge Nazanin Zaghari-Ratcliffe, så vil jeg selvfølgelig gøre det, siger Johnson til et spørgsmål fra et parlamentsmedlem.

- Jeg kan ikke garantere over for parlamentet, at det vil blive muligt at besøge hende, men jeg vil gøre mit bedste for at komme til det, siger Johnsson, som er blevet stærkt kritiseret for at have bringe den iransk-britisk kvinde i fare for at få stærkt forlænget fængselsstraf.

Skærpede anklager efter Johnsons kommentar

Johnson er blevet stillet over for krav om at træde tilbage, efter at han i sidste uge fortalte et parlamentsudvalg, at Nazanin Zaghari-Ratcliffe trænede og uddannede journalister i Iran, da hun blev anholdt sidste år og beskyldt for at opildne til oprør.

Kvindens arbejdsgiver og hendes familie har insisteret på, at Johnson må tage sin udlægning af sagen tilbage.

Den 38-årige Zaghari-Ratcliffe blev lørdag fremstillet i retten og konfronteret med nye anklager, som kan resultere i op til 16 års fængsel.

Det iranske retsvæsen har i en onlineartikel søndag henvist til, at Johnsons bemærkning var et bevis for, at kvinden ikke var på ferie, som hendes familie hævder.

- Johnson har i et opkald til den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, tirsdag, afvist, at hans udtalelser skulle have kastet nyt lys på sagen, da det var åbenlyst, at kvinden var på ferie, siger en talsmand for det britiske udenrigsministerium.

Johnson "fordømmer" den iranske version

Johnson har ifølge talsmanden forsøgt at få fastslået, at han "fordømmer" den iranske version, hvor det opfattes som en forbrydelse at træne eller uddanne journalister - ikke at han tror på, at Zaghari-Ratcliffe har været deltager i sådanne aktiviteter.

- Johnsson understreger, at hans udtalelser ikke kan udgøre nogen for retfærdiggørelse af yderligere retsforfølgelse i denne sag, hedder det.

Den iranske udenrigsminister har ifølge det britiske udenrigsministerium gjort det klart, at udviklingen i sagen i weekenden ikke havde forbindelse til Johnsons bemærkninger.

/ritzau/Reuters

FacebookTwitter