Presset Justin Trudeau efter mere 'blackfacing': Undskyld, undskyld, undskyld

Mindst tre gange i sin ungdom har regeringschefen sminket sig som en farvet person.

Canadas premierminister Justin Trudeau undskylder igen for "blackfacing" i sin ungdom. (Foto: Dave Chan © Scanpix)

Det var en brødebetynget Justin Trudeau, som i dag mødte pressen i den canadiske by Winnipeg.

- Det, jeg gjorde, skadede dem. Skadede mennesker, som ikke burde udsættes for intolerance og diskrimination på grund af deres identitet. Det er noget, jeg fortryder dybt, sagde den canadiske premierminister.

I løbet af det seneste døgn har medier bragt billeder og video fra hele tre episoder i Trudeaus ungdom, hvor han er sminket som en farvet person. Denne form for udklædning, der kaldes "blackfacing" og "brownfacing", er almindeligt anerkendt som et udtryk for racisme.

- At gøre din hud mørkere, uanset omstændighederne, er altid uacceptabelt på grund af blackfaces racistiske historie. Det burde jeg have forstået dengang, og jeg skulle aldrig have gjort det, sagde Justin Trudeau, der befinder sig midt i en valgkamp før et parlamentsvalg 21. oktober.

Det første billede af Justin Trudeau med farvet sminke blev bragt af nyhedsmagasinet Time. Billedet er fra 2001. (Foto: ho © Scanpix)

Falmet superstjerne

Den 47-årige Justin Trudeau har været lidt af en politisk superstjerne, som har været kendt i hele verden for sin politiske tiltag mod diskrimination og sit mantra om, at "mangfoldighed er vores styrke".

Men hans omdømme i Canada er blegnet en del i den seneste tid.

Trudeau har især været belastet af en rapport, der konkluderede, at premierministeren brød de etiske retningslinjer, da han forsøgte at udøve pres mod sin daværende justitsminister, Jody Wilson-Raybould, i en sag om et korruptionsanklaget ingeniør- og byggefirma.

Og der er kommet andre ridser i det flotte image. For to år siden gjorde Justin Trudeau sig for eksempel uheldigt bemærket under et besøg i Indien.

Som gæst i det store lande iklædte han og familien sig traditionelle indiske gevandter, hvilket mange canadiere fandt pinligt.

Facebook
Twitter