Presset stiger på Lukasjenko: Økonomien i Belarus er under 'et helt uhørt ydre pres'

Sammen med blandt andet USA indførte EU-landene i går nye sanktioner mod Belarus, heriblandt mod flyselskabet Belavia.

Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko - der også går under titlen 'Europas sidste diktator' - mener, at landet er under et helt uhørt økonomisk pres for tiden. (Foto: TUT.BY © Ritzau Scanpix)

Presset på det belarussiske regime er steget, efter at EU-landene sammen med USA, Canada og Storbritannien i går indførte nye, hårde sanktioner mod en række enkeltpersoner og virksomheder med tætte forbindelser til styret.

Ifølge præsident Aleksandr Lukasjenko er landets økonomi for tiden under "et helt uhørt ydre pres". Og "den aggressive retorik" mod Belarus fortsætter, som han selv formulerer det over for landets statsejede nyhedsbureau, Belta.

- Det betyder, at vi bliver nødt til at lave en grundig analyse af de foranstaltninger, vi tager, siger han til nyhedsbureauet.

Aleksandr Lukasjenko tilføjer dog, at landet, der tidligere var kendt som Hviderusland, har fastholdt en økonomisk vækst trods presset fra Vesten. Ifølge nyhedsbureauet Reuters skrumpede økonomien med 0,9 procent sidste år, men Verdensbanken forventer, at den vil vokse med 1,2 procent i 2021.

Til gengæld har landet en inflation på 10,5 procent, hvilket præsidenten nu vil forsøge at få ned, skriver Reuters.

Det er migrantkrisen langs grænsen mellem Belarus og Polen, der senest har fået EU-landene til at stramme sanktionsskruen. (Foto: Kacper Pempel © Ritzau Scanpix)

Nye sanktioner er trådt i kraft

Belarus har været under et enormt politisk pres udefra siden det omstridte præsidentvalg i august sidste år, hvor Aleksandr Lukasjenko trods store protester og meldinger om valgsvindel erklærede sig som sejrherre.

Det blev mødt med hård fordømmelse fra EU-landenes side, som samtidig tog kraftig afstand fra myndighedernes voldsomme overgreb på demonstranter og oppositionspolitikere, der efterfølgende gik på gaden for at vise deres utilfreds med Lukasjenko-regimet.

Og presset er kun blevet hårdere, efter at tusindvis af migranter fra blandt andet Mellemøsten og Afrika siden sommer er rejst ind i EU gennem Belarus.

Ifølge EU-landene er det nemlig præsidenten, der bevidst bruger migranterne i et forsøg på at afpresse dem. Det har man senest set i Polen, hvor tusindvis af migranter har forsøgt at krydse den polske grænse. Og i går godkendte medlemslandene så den femte sanktionspakke mod Belarus på bare ét år.

Denne gang er sanktionene rettet mod 17 enkeltpersoner og 11 virksomheder eller organisationer, der på den ene eller anden måde har været med til at øge migrationspresset ved EU’s ydre grænser mod Belarus.

Flyselskabet Belavia er en af de virksomheder, der er blevet ramt af de nye sanktioner. (Foto: Maxim Shemetov © Ritzau Scanpix)

Problemer for Rusland

Det drejer sig blandt andet om det belarussiske flyselskab Belavia, rejsearrangører som Oskartour samt hoteller, der har huset migranterne. Derudover bliver højtstående embedsmænd samt fremtrædende medlemmer af landets højesteret også ramt.

- Det er helt afgørende for os, at vi står sammen og ikke accepterer, at sårbare og uskyldige personer bliver brugt som gidsler i det kyniske magtspil, som Lukasjenko og hans regime står for, fastslog udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efterfølgende over for Ritzau.

Sanktionerne består blandt andet af indefrysning af midler i Europa, indrejseforbud i EU eller forbud mod at handle med belarussiske virksomheder.

I alt er nu 183 forskellige personer - heriblandt præsident Lukasjenko selv samt hans to sønner - og 26 enheder i Belarus blevet underlagt sanktioner fra EU’s side. Men USA, Canada og Storbritannien valgte i går også at stramme sanktionsskruen over for Lukasjenko-regimet, og derfor bliver styret nu ramt fra flere sider.

Det er dog ikke kun Belarus, der mærker de økonomiske konsekvenser af den seneste tids højspændte strid med Vesten. Ifølge Reuters har krisen langs grænsen mellem Belarus og EU ført til logistiske problemer for blandt andet russiske fødevareproducenter, og det har allerede gjort ondt på pengepungen.

Og flere frygter ifølge nyhedsbureauet, at de bliver nødt til midlertidigt at indstille produktionen, hvis situationen bliver forværret.

FacebookTwitter