Presset svensk politi søger 100 civile grænsevagter

Sverige lægger aftalen med Danmark om rullende paskontroller på is og søger i stedet mere civilt personale.

En konsekvens af personalemanglen hos det svenske grænsepoliti er, at politiet nu vælger at droppe paskontroller ombord på rullende øresundstog med kurs mod Sverige. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Søges: 100 civile paskontrollører med gode sproglige og kulturelle evner.

Sådan lyder et jobopslag, som det svenske grænsepoliti barsler med, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Presset på svensk politi er nemlig forøget, siden Sverige i sidste uge valgte at droppe identifikationskontrollerne og i stedet skrue op for den almindelige kontrol af landets grænser.

- Vi søger kvalificerede mennesker - gerne med gode sproglige og kulturelle færdigheder. Der er også nogle formelle uddannelseskrav og krav om en ren straffeattest, siger Patrik Engström, der er chef for Sveriges grænsepolitisektion, til det svenske nyhedsbureau.

Svensk regering kræver mere kontrol

Det var tirsdag i sidste uge, at Sveriges indenrigsminister, Anders Ygeman, og infrastrukturminister Anna Johansson ved et pressemøde meddelte, at Sverige dropper identitetskontrollen på tog, bus og færger fra Danmark, men samtidig intensiverer den generelle grænsekontrol.

Kravet fra den svenske regering til politiet er klart: Grænsekontrollerne skal foretages for noget nær hundrede procent af alle rejsende resten af året ud, skriver TT.

Kravet har betydet, at politiet torsdag har taget beslutningen om at styrke kontrollerne ved Øresundsbroen og havnen i Helsingborg.

Ifølge Patrik Engström er der dog visse begrænsninger ved at bruge civile kontrollører.

- En politiuddannet har flere beføjelser, når det kommer til at anvende vold og magt, hvis det er nødvendigt. Men vi anvender civile paskontrollører som et supplement til politiuddannet personale, siger han.

Aftale om "rullende kontroller" på is

En konsekvens af personalemanglen hos det svenske grænsepoliti er samtidig, at politiet nu vælger at droppe paskontroller ombord på rullende øresundstog med kurs mod Sverige.

Det er ellers en aftale, som Sverige har fået forhandlet på plads med Danmark for at imødekomme de forsinkelsesgener, som identifikations- og grænsekontrollerne har betydet for pendlere, der hver dag krydser broen.

I stedet kan pendlerne se frem til, at svensk politi i fremtiden vil være ekstra grundige med paskontrollen.

- Det er rigtig svært at sige, hvornår det her kommer til at kunne mærkes. Vores målsætning er at have mandskab på plads så snart som muligt, siger Patrik Engström til TT.

Den svenske avis Sydsvenskan har tidligere beskrevet, at rejsetiden fra Malmø til Københavns Hovedbanegård er 35 minutter. Men den anden vej, hvor der er grænsekontrol, tager turen ifølge Sydsvenskan 57 minutter.

Facebook
Twitter