Prigozjin var ombord på nedstyrtet fly: 'Pilen peger mod Kreml'

Seniorforsker Flemming Splidsboel er ikke meget i tvivl om, hvem der står bag Prigozjins formodede død.

Onsdag aften styrtede et privatfly ned nær den lille russiske by Kuzjenkino, der ligger stort set lige midt mellem Moskva og Sankt Petersborg. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Lederen af den berygtede lejehær Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, var ombord på et fly, der tidligere i dag styrtede ned i Rusland.

Det meddeler de russiske luftfartsmyndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters, der samtidig skriver, at Wagner-grundlæggeren Dmitrij Utkin også befandt sig på flyet.

I alt var ti personer ombord, og samtlige passagerer meldes ifølge The Guardian dræbt.

Flystyrtet skulle angiveligt være sket nær den lille russiske by Kuzjenkino, der ligger mellem Moskva og Sankt Petersborg.

Man kender endnu ikke årsagen til flystyrtet, Men spørger man Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, er han ikke i tvivl om, hvem pilen peger på.

- Pilen peger mod Kreml, det er oplagt, siger han og påpeger, at Prigozjin må formodes at have haft et udestående med præsident Putin efter et fejlslagent militæroprør i juni.

Han fortæller samtidig, at man onsdag aften i russiske medier bekræfter, at Prigozjin er død, og at man der spekulerer i helt andre baner.

- De siger, at det kan være et internt opgør eller måske noget magtrivalisering, hvor andre gerne vil ind på den her lukrative bane, siger Flemming Splidsboel.

Militæroprør

Prigozjin stod bag et omfattende militæroprør i Rusland, da han sammen med sine lejesoldater i juni bevægede sig gennem den sydlige del af landet med kurs mod landets hovedstad, Moskva.

Det gjorde han, fordi han var utilfreds med den militære ledelse i Rusland.

Wagner-gruppen blev efterfølgende tilbudt at flytte til Belarus, og siden har det været sparsomt med informationer om Prigozjins færden.

Indtil i går, hvor han pludseligt dukkede op i en video, der ifølge BBC antyder, at han befinder sig i Afrika. Det må dog formodes at have været opstillet set i lyset af dagens nyhed.

Ifølge Flemming Splidsboel er det nu meget usikkert, hvad der kommer til at ske med den berygtede lejehær, der blandt andet har kæmpet på russisk side i krigen i Ukraine.

- Det er usikkert, om det vil fortsætte som Wagner, eller om det måske snarere vil blive opslugt af det russiske forsvar eller andre firmaer, der minder om Wagner, siger han.

Dette billede kommer fra en video, der viser vragrester efter et rapporteret flystyrt i den russiske Tver-region. (Foto: © Handout, AFP or licensors)

Andre kan overtage

Ifølge Niklas Rendboe, der har skrevet speciale om Wagner-gruppen, så er det sandsynligt, at andre kan overtage pladsen som ny Wagner-leder.

Han fortæller, at gruppen udover lejesoldater også består af andre elementer. Det gælder blandt andet "forretningselementer og propagandaelementer", siger Rendboe.

- Han er manden, der kunne holde det hele sammen. Det er ganske sandsynligt, at andre kan overtage gruppen, men det virker usandsynligt, at vedkommende kan holde dem sammen som én stor gruppe.

- De kommer til at mangle en samhørighed og en identitet, lyder det fra Niklas Rendboe.