Prins Andrew indgår forlig med Virginia Giuffre efter anklager om seksuelt misbrug

Den britiske prins har desuden mistet titler og protektorroller som følge af anklagerne mod ham.

Prins Andrew og Virginia Giuffre fotograferet sammen omkring det tidspunkt, hvor kvinden siger, at overgrebene fandt sted. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

Den 61-årige britiske Prins Andrew har indgået et forlig med kvinden Virginia Giuffre, der har anklaget ham for seksuelt misbrug og overgreb.

Det viser en retsafgørelse ifølge flere medier, blandt andet BBC og New York Times.

Det fremgår dog ikke, hvad forligets beløb lyder på.

Når der er tale om et forlig, betyder det ifølge Den Danske Ordbog, at der er indgået en aftale mellem to eller flere stridende parter, hvorved man eksempelvis kan undgå en domstols indblanding eller domfælelse.

Udover beløbet i forliget vil prins Andrew give en donation til Giuffres velgørenhedsorganisation for overgrebsofres rettigheder.

Forliget kommer blot et par uger inden, prins Andrew skulle have siddet i retten og afgivet vidneforklaring i sagen, hvor han beskyldes for at have begået seksuelt misbrug og overgreb på den dengang 17-årige Virginia Giuffre.

Dengang var hun angiveligt kontrolleret af den afdøde finansmand Jeffrey Epstein, som prins Andrew var i omgangskreds med. I 2009 indgik Giuffre et forlig med Epstein, hvor hun modtog 500.000 dollar.

Og Prins Andrews advokater har hævdet, at Giuffre i samme omgang frasagde sig retten til at sagsøge prinsen.

Den fortolkning blev dog i sidste måned afvist af en dommer i New York, og derfor stod prins Andrew til at skulle svare på spørgsmål om sagen ved en domstol. Men nu er det altså blevet til et forlig i stedet.

Den britiske Dronning Elizabeth og hendes søn prins Andrew til prins Philips begravelse i 2021. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Prinsen mistede ordner og hverv for en måned siden

Som følge af anklagerne er prins Andrew blevet lagt på is af det britiske kongehus, og tidligere på året meldte det ud, at prins Andrew ville miste sine militære udmærkelser og kongelige protektioner.

- Hertugen af York vil fortsat ikke påtage sig offentlige pligter og forsvarer sig i denne sag som en privat borger, lød det i pressemeddelelsen fra kongehuset.

Beskeden kom dagen efter, at en domstol i New York afgjorde, at sagen vedrørende kvinden Virginia Giuffre kunne fortsætte.

Retssag ville være ekstrem pinligt

Lone Theils, der tidligere har været korrespondent i Storbritannien, mener, at prins Andrew reelt ikke havde andet valg, fordi han var malet op i et hjørne.

- Det ville have været ekstremt pinligt, hvis en retssag var gået i gang. Så ville han skulle fastholde, at han aldrig har mødt Virginia Giuffre, og eksperter samt læger skulle forklare, hvorfor han ikke kan svede, siger Lone Theils.

Netop prins Andrews evner til at svede har været et af de emner, som har fået opmærksomhed i sagen om Virginia Giuffre.

Under et kontroversielt interview med BBC, hvor prinsen nægtede alt kendskab til Virginia Giuffre, fortalte han også, at det var umuligt for ham at svede, efter han havde fået en overdosis af adrenalin under Falklandskrigen.

Netop prins Andrews sved var det, Virginia Giuffre husker prinsen særligt for, fordi han ifølge hende svedte meget.

Lone Theils vurderer ud fra tidligere udtalelser fra prinsen, at han var klar til en retssag. Men hun vurderer, at hoffet kan have presset ham til at indgå et forlig.

- Det er ret sandsynligt, at kongehuset ikke havde lyst til, at sagen skulle omtales mere. Sådan et forlig betyder, at Virginia Giuffre nok vil holde kaje i mange år, og så kan kongehuset få lagt låg på sagen, i stedet for at der ville være opmærksomhed på sagen i månedsvis, siger hun.

Men selvom det letter presset på det britiske kongehus, så vurderer hun, at det bliver sværere for prinsen at genopbygge sit renommé blandt briterne.

- Jeg tror aldrig, han vil komme tilbage til den position, som han havde, før det her skete, lyder det fra Lone Theils.