Prins Andrew mister ordner og hverv: 'Der er ikke rigtigt noget tilbage, der kan beskytte ham'

Det britiske kongehus lægger afstand til skandaleprins, mener tidligere korrespondent.

Prins Andrew i 2019 iført nogle af de ordner og udmærkelser, som han nu må undvære. (arkivfoto). (Foto: Julien Warnand © Ritzau Scanpix)

"Med dronningens godkendelse og enighed".

Sådan indledes en kortfattet pressemeddelelse fra det britiske kongehus, der her til aften meddelte, at dronningens søn, prins Andrew, mister sine militære udmærkelser og kongelige protektioner.

Meddelelsen kommer, dagen efter at en domstol i New York afgjorde, at sagen, hvor Virginia Giuffre har sagsøgt prinsen for at have begået et seksuelt overgreb mod hende, da hun var 17 år gammel, kan fortsætte.

- Hertugen af York vil fortsat ikke påtage sig offentlige pligter og forsvarer sig i denne sag som en privat borger, lyder det i pressemeddelelsen fra kongehuset.

'Han er nu alene'

Dermed står prins Andrew ekstremt sårbar og isoleret forud for retssagen, vurderer forfatter, journalist og Storbritannien-kender Lone Theils, som kalder det den ultimative distancering.

- Kongehuset kan næsten ikke distancere sig mere fra prins Andrew. Han er nu alene. He is on his own. Han kan ikke længere gemme sig bag Windsors tykke mure. Han må ordne det her som privatperson.

- Det åbner nogle spændende muligheder for de amerikanske myndigheder, for han er ikke under kongehusets beskyttelse længere, så i princippet bliver det nemmere rent diplomatisk at bede ham om at stille op til en eventuel retssag. Der er ikke rigtigt noget tilbage, der kan beskytte ham, konkluderer Lone Theils, der i mange år har boet i Storbritannien som korrespondent, men som nu bor Danmark.

Prins er stolt af sin tilknytning til hæren

I pressemeddelelsen formuleres det, at udmærkelserne er blevet "returneret" til kongehuset. Men det skal man ifølge Lone Theils ikke lægge det store i.

- Jeg tror ikke, at han har gjort det frivilligt, siger hun.

I de kongelige kredse har ordner nemlig stor betydning.

- Der er mange af dem, han har fået af sin mor, nærmest på automatik, men vi skal heller ikke glemme, at han har kæmpet i Falklandskrigen, og han der har fået nogle af de titler, som han var meget stolt af, siger hun

- Prins Andrew har nok været i fornægtelse af, hvor alvorlig den her sag er. Han havde glædet sig til at fejre 40-årsjubilæet for Falkslandskrigen med sine soldaterkammerater. Det kommer helt sikkert ikke til at ske nu.

I dronning Elizabeths julehilsen til briterne talte hun blandt andet om tabet af sin mand gennem mange år, prins Philip. Hun nævnte ikke prins Andrew eller hans retssag. (arkivfoto). (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Veteraner skriver til dronningen

Meddelelsen kommer, blot få timer efter at mere end 150 veteraner i det britiske forsvar i et åbent brev har bedt dronning Elizabeth om at fratage prinsen ordner og militære udmærkelser.

- Det er et meget stærkt signal at sende. At de faktisk mener, at det pletter hærens omdømme at blive associeret med en mand, der er anklaget for det, han er anklaget for, siger Lone Theils.

Prinsetitlen er prins Andrew født med, og den kan ifølge Lone Theils ikke tages fra ham.

Til gengæld har han længe ikke optrådt i sin officielle rolle som repræsentant for det britiske kongehus.

- Han havde jo mistet det meste efter det famøse BBC-interview, hvor han ikke gjorde en god figur.

- Efter interviewet skete der det, at de organisationer, som han havde været protektor for, begyndte at henvende sig til hoffet og sige: "Tak for indsatsen, men nej tak, vi behøver ham ikke mere." Og det gjorde, at hoffet selv trak en streg i sandet, siger Lone Theils.

FacebookTwitter