Prins Harry om sit brud med kongehuset: Der var ingen anden udvej

I en lang tale fortæller prins Harry, at det ikke har været nogen nem beslutning at forlade kongehuset, og at parret gerne havde fortsat i deres royale roller.

Det var ikke nogen let beslutning, og det krævede mange måneders snakke, inden prins Harry og hertuginde Meghan besluttede at "træde tilbage" som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

Det siger prins Harry i en tale søndag aften til et arrangement i en af sine velgørenhedsorganisationer, Sentebale.

Det er første gang, at prinsen udtaler sig, efter at dronning Elizabeth i går udsendte en meddelelse om, at hertugparret ikke længere skal tituleres kongelige højheder, ligesom de mister deres apanage og offentlige opgaver for kongehuset.

- Det er en stor sorg, at det er endt sådan, siger prins Harry.

Han siger også, at der ikke var nogen anden udvej for ham og Meghan, sådan som tingene så ud.

- Beslutningen om at træde tilbage, som jeg har truffet for min kone og jeg, har ikke været nem. Det krævede mange måneders snakke efter mange års udfordringer. Jeg ved, at jeg ikke altid har gjort det rigtige, men i den her situation var der ingen anden udvej, siger prinsen i talen, der er offentliggjortTwitter.

Drømmer om et mere fredfyldt liv

Han slår fast, at parret ikke bare går deres vej.

- Jeg vil gerne slå fast, at vi ikke bare går vores vej - og vi forlader i hvert fald ikke jer. Vores håb var at kunne fortsætte med at tjene dronningen, Commonwealth og mine militære forpligtelser, og det uden apanage. Desværre var dette ikke muligt, siger prinsen.

Han bekræfter hermed, hvad engelsk presse har spekuleret i, nemlig at dronning Elizabeth står bag beslutningen om, at Harry og Meghan helt forlader den kongelige familie.

(Foto: © Str, Scanpix)

Prinsen oplyser, at han har accepteret beslutningen, men at den ikke ændrer på hans dedikation.

- Jeg håber, at det hjælper jer til at forstå, hvad der er sket - at jeg trækker min familie et skridt tilbage fra alt, jeg nogensinde har kendt, for at tage et skridt ind i det, jeg håber, kan blive et mere fredfyldt liv.

- Jeg var født ind i dette liv, og det er en stor ære at tjene mit land og min dronning, siger prinsen i talen, som parret også har delt i sin fulde længde på deres Instagram-profil.

Han takker for folkets støtte efter moren, prinsesse Dianas død, og han takker for den store glæde over parrets søn, Archie.

Og så maner han pressens skriverier om uvenskab med sin farmor, dronning Elizabeth i jorden.

- Jeg vil altid have den største respekt for min farmor, min øverstbefalende, og jeg er utrolig taknemmelig over for hende og resten af min familie for den støtte, de har givet Meghan og mig gennem de seneste måneder.

De nye roller og økonomiske ændringer for prins Harry og hertuginde Meghan træder i kraft fra foråret, oplyste det britiske kongehus i går.