Problemer med McCains Blikkenslager-Joe

McCain vil bruge historien om Blikkenslager-Joe - en lille erhvervsdrivende - i forsøget på at nå Obama inden USA's valg. Men der er visse problemer med "Joe".

Joe Wurzelbacher taler med pressen uden for sit hjem i Ohio. (Foto: J.D. Pooley © Scanpix)

McCain vil bruge historien om Blikkenslager-Joe - en lille erhvervsdrivende - i forsøget på at nå Obama inden USA's præsidentvalg. Men der er visse problemer med "Joe".

Egentlig hedder han ikke Joe, og han har ikke licens til at være blikkenslager.

Ikke desto mindre satser republikaneren John McCain på at bruge Blikkenslager-Joe for at hindre, at hans forsøg på blive USA's præsident går i vasken. McCain er markant bagud i meningsmålingerne.

Den virkelige vinder

Det lod McCain selv forstå, efter at han præsenterede Blikkenslager-Joe - alias "Joe" Wurzelbacher - i den tredje og sidste tv-debat med den demokratiske rival Barack Obama.

- Vi havde en god debat i aftes. Jeg synes, at jeg klarede mig ret godt, men lad mig være helt ærlig: Den virkelige vinder i aftes var Blikkenslager-Joe, sagde McCain sent torsdag på et valgmøde i Pennsylvania.

Den 34-årige "Joe" Wurzelbacher er en lille erhvervsdrivende i byen Holland, Ohio, der ligesom Pennsylvania er en stor stat, som kan gå til begge sider ved præsidentvalget den 4. november.

Den amerikanske drøm

Ved at fremdrage skikkelsen Blikkenslager-Joe forsøger McCain at fremmane den amerikanske drøm om, at enhver er sin egen lykkes smed. Dog med den nyere tilføjelse: Når bare den føderale regering kan lade være at lægge hindringer i vejen med skattekrav og snærende regler.

John McCain har udsendt en hårdtslående tv-reklame, hvor der bruges optagelser fra et valgmøde, hvor Wurzelbacher indledte en samtale om USA's økonomi med Obama, og den demokratiske kandidat forklarede, at han ønsker at "fordele velstanden".

- Obama taler ikke sandt om skatter, hedder det i reklamen, hvori Obama beskyldes for at ville opkræve mere i skat fra alle amerikanere, herunder små erhvervsdrivende. Selv siger Obama, at kun de rigeste fem procent af amerikanerne skal betale mere i skat. Det svarer til familier med en årsindtægt på over 250.000 dollar (næsten 1,4 millioner kroner).

Ikke licens som blikkenslager

"Joe" Wurzelbacher, som på grund af tv-debatten, blev en national berømthed, oplever nu, hvordan det er at komme gennem mediemaskinen.

Således kan avisen New York Times fastslå, at Blikkenslager-Joe slet ikke hedder Joe. Hans rette navn er Samuel J. Wurzelbacher.

Den lokale avis Toledo Blade rapporter, at "Joe" Wurzelbacher formelt ikke er blikkenslager. Han har ikke nogen licens til faget i Ohio.

Og Wurzelbacher indrømmer over for tv-selskabet ABC, at han slet ikke tjener tilnærmelsesvis de 250.000 dollar, som ville medføre en forhøjelse af skatten, hvis Obama bliver præsident.

Skylder i skat

Wurzelbachers status som politisk rollemodel, en god samfundsborger, skades ydermere af, at han skylder myndighederne i skat.

Mens "Joe" Wurzelbacher kalder en højere beskatning af de rigeste amerikanere "socialisme", afviser han under den intensive mediebelejring at røbe, om han har tænkt sig at stemme på John McCain eller Barack Obama ved valget.

- Jeg siger ikke noget til nogen. Jeg ser gerne, at det amerikanske folk stemmer på den, som de ønsker at stemme på, sagde han i løbet af torsdagen.

Barack Obamas lejr er ikke i tvivl om, at det er i Blikkenslager-Joes sande interesse at stemme på Obama.

- Den kandidat i dette opgør, hvis politik vil hjælpe ham, er Barack Obama. Derfor finder vi hele det her forbløffende, erklærede Obama-rådgiveren Stephanie Cutter.