Professor: Rap-sang, plastikhandsker og bedre træning ruster verden til at nedkæmpe ebola

Det er alvorligt, at ebolaen nu har kostet en person livet i storbyen Mbandaka i DR Congo, siger professor.

Man skal i direkte fysisk kontakt med meget syge ebola-inficerede mennesker eller døde for at blive smittet med virussen. Derfor er det vigtigt at beskytte sig. (Foto: MARK NAFTALIN © Scanpix)

Ebola-udbruddet i Den Demokratiske Republik Congo er gået ind ”i en ny fase”, efter at myndighederne i det afrikanske land i går registrerede det første smittetilfælde i millionbyen Mbandaka.

Sådan lød det sent i aftes fra landets sundhedsminister, Oly Ilunga.

- Siden udsendelsen af advarslen i Mbandaka har vores epidemiologer arbejdet på at få identificeret de mennesker, der har været i kontakt med den formodede smittede, tilføjede han.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har i dag indkaldt til krisemøde om udbruddet.

Og det er uheldigt, at den dødelige virus nu er nået til en storby, forklarer Lone Simonsen, der er professor i Population Health Sciences ved RUC, og som i mere end 20 år har forsket i epidemier, blandt andet ebola.

- Ebola har en høj dødelighed, men det er svært at blive smittet med virussen. I modsætning til eksempelvis influenza, der kan smitte via aerosoler (luftbårne partikler, red.) gennem luften, skal man i direkte fysisk kontakt med enten døde eller meget syge ebola-inficerede mennesker for at blive smittet, fortæller hun.

- Hvis den rammer i en mindre landsby, har det eksempelvis været effektivt at lukke det lokale hospital for på den måde at inddæmme smittefaren. Men det er en helt anden situation, når ebola- udbrud sker i en tætbefolket storby med fattigdom og dårlig hygiejne. Der kan den lettere sprede sig.

Lært meget af Liberia

Det så man i 2014, hvor ebolaen spredte sig til storbyerne Freetown og Monrovia i det vestafrikanske land Liberia.

Det var første gang, at virussen nåede til storbyer, og epidemien, der varede i to år, endte med at koste 11.300 mennesker livet i både Liberia og nabolandene Guinea og Sierra Leone.

23 mennesker fra Den Demokratiske Republik Congo har indtil videre mistet livet, som følge af smitten, og med spredningen til en storby bliver udbruddet sværere at begrænse, oplyser WHO.

Men ifølge Lone Simonsen, der fulgte ebola-epidemien tæt dengang, har verdenssamfundet lært meget af situationen i Liberia.

Derfor er man også bedre rustet til at håndtere smitten i dag, hvis man altså får sat ind i tide.

Ebola har nået en større by, hvilket giver gode vilkår for yderligere spredning. (Foto: MARK NAFTALIN © Scanpix)

Beskyttelse er vigtig

Det er eksempelvis vigtigt, at man så hurtigt som muligt får diagnosticeret folk, der bliver smittet.

- Dengang blev prøverne sendt til Europa, og de fik først svar en uge efter. Det går ikke. Derfor har der også været en kæmpe udvikling af diagnostik og træningsindsats i forhold til diagnosticeringen siden 2014, siger hun og fortæller, at mobile laboratorier er på vej til DR Congo.

Samtidig er man blevet mere bevidst om smittefaren.

For fire år siden blev mange af dem, der var med til at begrave de ramte ud fra deres traditionelle ritualer, selv smittet med virussen.

Derfor har man lært, hvor vigtigt det er at beskytte sig mod at blive udsat for smitte, forklarer Lone Simonsen.

- Det er også vigtigt, at sygeplejersker og læger bliver udstyret med sikkerhedsudstyr og vaccineret mod sygdommen.

Her ankommer nogle af de første vacciner til DR Congo. (Foto: KENNY KATOMBE © Scanpix)

Rap-sang i brug

Derudover kræver det, at indbyggerne bliver oplyst om, hvad de skal gøre for at undgå smitten. Det kan man gøre på mange måder, fortæller Lone Simonsen.

- Da Sierra Leone blev ramt i 2014, var der et populært rap-nummer som forklarede om ebola, og om hvordan man kan sikre sig ved at undgå kontakt med blod og kropsvæsker fra syge og døde, siger hun.

Det var rapperen Block Jones, der stod bag ebola-oplsyningsrappen, "Bye, bye ebola", der blev et kæmpe hit i landet tilbage i 2015.

Responsen fra det internationale samfund har allerede nu været både hurtigere og mere effektiv end i 2014.

Udover de mobile laboratorier har WHO allerede sendt et team til Den Demokratiske Republik Congo for at koordinere indsatsen.

I går ankom 4.000 doser ebola-vaccine til landet, og de skal transporteres til Bikoro i Equateur-provinsen i landets nordvestlige del, hvor udbruddet er i gang.

Ud over at redde liv og stoppe udbruddet før det bliver en epidemi, håber WHO også at benytte lejligheden til at få mere information om vaccinen.

Læger uden grænser åbner to ebola-klinikker

Organisationen Læger uden grænser oplyser, at de åbner to klinikker udelukkende til behandling af ebola i Mbandaka. Begge steder vil have 20 sengepladser. Det meddeler siger Læger Uden Grænsers landechef Julien Raickman ifølge Ritzau.

Planen var ellers, at lokale hospitaler selv skulle stå for behandlingen.

- Mbandaka er en stor by med omkring en million indbyggere. Det er for os en stor game-changer, siger Julien Raickman på en telefonlinje fra DRCongo.

Samtidig vil sundhedspersonalet forsøge at spore, hvordan ebolasmitten har fundet vej til storbyen.

- Vi forsøger at identificere, hvor den smittede mand kom fra, og forstå hvor han har færdedes, siger Julien Raickman.

- Når man bekæmper ebola, er det vigtigt at vide, hvem der har været i kontakt.

HVAD ER EBOLA?

  • Ebola er en såkaldt zoonose, som smitter fra vilde dyr, og derefter videre blandt mennesker. Det står endnu ikke fuldstændigt klart, hvilket eller hvilke dyr, som er den primære værtsorganisme. Men sygdommen er jævnligt dukket op, siden den første gang blev registreret i 1976.

  • Det er en ekstremt dødelig virus, som i gennemsnit slår halvdelen ihjel af de, som er uheldige at blive smittet. Nogle gange er dødeligheden 90 procent.

  • Den er nem at dræbe med varme, klor eller endda sæbe, men er ekstrem smitsom. Derfor kan et udbrud hurtigt komme ud af kontrol.

  • Ifølge Læger uden Grænser går der 2–21 dage, før den smittede får symptomer, der kan minde om helt almindelig influenza: Høj feber, mathed, hovedpine, muskel- og mavesmerter. Siden følger der opkastninger, diarré, udslæt og lever- og nyresvigt, og til sidst i forløbet kan der opstå både indre og ydre blødninger. Ebola kaldes derfor også for blødningsfeber.

  • Sygdommen smitter først, når der er symptomer. Det sker gennem kropsvæsker som spyt, blod, sæd, sved og opkast, og går derfor nemt ud over dårligt beskyttet sundhedspersonale eller slægtninge, som håndterer en afdød.

  • Der findes ingen behandling mod ebola. Til gengæld findes der to eksperimentelle vacciner, den ene af dem dansk.

Facebook
Twitter