Professor: Svensk grænsekontrol er et råb om hjælp

Svensk grænsekontrol er et råb om hjælp. Og grænsekontrollen kan betyde, at Danmark får flere flygtninge.

Grænsekontrollen vil gælde ved Øresundsbroen og for færgetrafikken fra Danmark og Tyskland. Kontrollen vil i første omgang gælde ti dage frem. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Torsdag klokken 12 indfører Sverige midlertidig grænsekontrol på grænsen mellem Sverige og Danmark.

- Det er simpelthen et råb om hjælp, der kommer fra det svenske Migrationsverket, som svarer til den danske udlændingestyrelse i Danmark. Det er dem, der siger, at de simpelthen ikke har mulighed for at tage flere flygtninge. Det er udtryk for en meget akut situation i Sverige, siger professor i Statskundskab ved Københavns Universitet Marlene Wind.

Hvis Danmark vil indføre grænsekontrol, kræver det, at vi lever op til Schengen-reglerne om, at der er en akut trussel mod den offentlige orden.

- Hvis den danske regering vil gøre det samme, er man nødt til at godtgøre, at der er en tilsvarende trussel mod Danmark. Der er ikke helt enighed om, om det er tilfældet. Så vi må følge de næste par dage og se på, hvordan den danske regering følger de svenske tiltag, siger Marlene Wind, der dog ikke kan vurdere, om Danmark er i samme situation som Sverige.

- Vi ved ikke endnu, hvad det kommer til at betyde for Danmark. Men man kan selvfølgelig forvente, at der med den svenske grænsekontrol også kommer flere flygtninge, der ikke kommer ind i Sverige, og så vil søge asyl i Danmark, siger professor Marlene Wind.