Professor til Tusk og Løkke: Husk Grønlands klimapotentiale

Nu er det tid til at se på klimapotentialet i stedet for problemerne i Grønland, siger en professor.

Fokus for EU-præsident Donald Tusk (tv.) og statsminister Lars Løkke Rasmussens besøg på Grønland burde fokusere på Grønlands potentiale frem for problemer, mener en professor. (© DR Nyheder)

Statsminister Lars Løkke og EU's præsident Donald Tusk besøger i dag Ilulissat i Grønland for at se gletsjeren, der vælter i havet med hast på grund af klimaforandringerne. Dermed føjer de sig til rækken af toppolitikere som Angela Merkel, Ban ki-Moon og Helle Thorning, der også har været omkring den smeltende is.

Men i stedet for at bruge Grønland som udtryk for klimakatastrofe, burde politikere fokusere mere på det, som Grønland har at tilbyde til at afbøde klimaforandringerne, siger en professor.

- Grønland kommer til at fungere som en kilde til dårligt nyt og ikke ret meget andet, siger professor i geologi Minik Rosing fra Københavns Universitet.

- Selvfølgelig er det vigtigt med opmærksomheden, men man skulle måske også se på nogle af de andre sider af Grønland og måske finde ud af, hvordan Grønland kan være med til at afbøde nogle af de her forskellige

effekter
, siger professoren.

Gletsjer-mel

En af de helt konkrete ting, som kan

gavne
både Grønland og andre lande så langt væk som troperne er såkaldt gletsjermel, som professoren forsker i.

-

Indlandsisen
knuser på sin vej underlaget til et meget fint pulver, det vi kalder gletsjer-mel, og det er koncentrerede mineralske næringsstoffer, som planter har brug for til at gro, siger Minik Rosing.

Hans forskning viser indtil videre, at pulveret har den ønskede

effekt
på udpint jord.

Så hvis det kan betale sig at hive gletsjermelet op af vandet, så er håbet, at det giver dobbelt gevinst.

Grønland kan tjene penge og få

arbejdspladser
på at sælge det og samtidig hjælpe
fødevareproduktionen
på udpinte jorde i troperne, som yderligere udfordres af klimaforandringer i disse år.

Derved kan man også opfylde det overordnede ønske om at finde nye veje, så Grønland ikke i fremtiden skal være så afhængig af særligt bloktilskud og fiskeri.

- Man er konstant på udkig efter nye måder at få flere forskellige erhverv i Grønland, siger Minik Rosing.

Facebook
Twitter