Prominent præst blandt 600 anholdte i Zimbabwe

68 personer er blevet behandlet for skudsår efter flere dages uroligheder.

USA er alarmeret over "troværdige beretninger" om, at sikkerhedsstyrker i Zimbabwe målrettet er gået efter aktivister og fagforeningsledere under de seneste dages uroligheder i landet.

Zimbabwe har været præget af omfattende demonstrationer i denne uge, blandt andet fordi regeringen har indført en dramatisk prisstigning på benzin.

Lokale læger oplyser til nyhedsbureauet AP, at mindst 68 personer er blevet behandlet for skudsår. Flere demonstranter er blevet dræbt, og over 600 er anholdt.

Blandt de anholdte er den prominente præst og aktivist Evan Mawarire.

- De påstår, at han har opfordret til vold via Twitter og andre sociale medier - særligt i Harares forretningskvarter - men han har rent faktisk opfordret folk til at blive hjemme, siger Evan Mawarires advokat.

Politiet fører Evan Mawarire ind i en bil i hovedstaden Harare. (Foto: Philimon Bulawayo © Scanpix)

Insisterende og irriterende

- Evan Mawarire er en stærk person, som allerede gik på gaden under Robert Mugabes styre. Han har været den insisterende og irriterende, fredelige person, som har demonstreret i årevis, forklarer DR Nyheders Afrika-korrespondent, Søren Bendixen.

- Når myndighederne anholder ham, så har man tydeligt signaleret, at nogen kendt opposition til regeringen ikke får lov til at komme til orde.

Zimbabwes præsident, Emmerson Mnangagwa, skrev ellers i går på Twitter, at borgerne i landet har ret til frit at udtrykke deres mening.

Det er dog uvist, hvor mange, der har set præsidentens tweet, eftersom der har været lukket for internettet i Zimbabwe de sidste par dage.

Jagter penge i Rusland

Emmerson Mnangagwa, der overtog magten fra diktatoren Robert Mugabe efter et omstridt præsidentvalg, befinder sig end ikke i landet på trods af de omfattende uroligheder.

Præsidenten er taget på rejse til blandt andet Rusland i et forsøg på at skaffe hårdt tiltrængt udenlandsk valuta til Zimbabwe.

Emmerson Mnangagwa i selskab med Ruslands præsident, Vladimir Putin. (Foto: SERGEI CHIRIKOV © Scanpix)

- Pengekassen var tom, da Mnangagwa tog magten i 2017, og det er den stadig. Præsidenten har ikke formået at overbevise omverdenen om, at han har gang i et solidt politisk projekt, siger Søren Bendixen.

Fra Rusland er det meningen, at Emmerson Mnangagwa skal flyve videre til konferencen World Economic Forum i Davos i Schweiz.

- Her bliver det meget vanskeligt for præsidenten at overbevise vestlige lande om at investere i Zimbabwe, hvis man fortsat tæsker løs på borgerne i landet, siger Søren Bendixen.

Facebook
Twitter