Protester fører til undtagelsestilstand i Etiopien

Regeringen i det afrikanske land Etiopien vil med undtagelsestilstand standse regeringsfjendtlige protester.

- Situationen udgør en trussel mod befolkningen i dette land, siger premierminister Hailemariam Desalegn. (Foto: © ZACHARIAS ABUBEKER, Scanpix)

Etiopien har erklæret undtagelsestilstand efter ugevis med protester mod regeringen.

- Der er indført undtagelsestilstand, fordi situationen udgør en trussel mod befolkningen i dette land, siger premierminister Hailemariam Desalegn i en meddelelse på det statslige tv.

Urolighederne foregår i Oromia-regionen, som overvejende er beboet af landets største etniske gruppe, Oromia-gruppen.

Landets hovedstad, Addis Abeba, ligger her.

Der har gentagne gange været uroligheder i regionen i de seneste måneder. For en uge siden blev flere end 50 mennesker dræbt i forbindelse med politiets forsøg på at sprede demonstranter under en religiøs festival nær hovedstaden.

Embedsmænd fra regeringen siger, at den bølge af uro, der har været siden sammenstødene ved festivalen, har ramt fabrikker og virksomheder, der er blevet brændt helt eller delvist ned.

Mange veje ind til Addis Abeba rapporteres blokeret.

Vil vare op til et halvt år

Avisen Fortune citerer en embedsmand for at sige, at undtagelsestilstanden vil være i kraft i op til seks måneder.

Den officielle radio- og tv-station Ethiopian Broadcasting Corporation siger, at detaljer i forbindelse med undtagelsestilstanden ventes udsendt senere søndag.

Oromia-protesterne var oprindeligt rettet imod at udvide hovedstadens bygrænser, hvilket demonstranterne frygtede ville ramme landmænd, som ville blive tvunget til at flytte.

Menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch har rapporteret, at protesterne mod bygrænserne kostede omkring 400 mennesker livet.

Planen om at udvide bygrænsen blev droppet, men der er fortsat vrede i Oromia-samfundet, som føler sig ekskluderet fra de politiske og økonomiske magtbaser i landet.

Volden kommer i et land, der med en vækst, der er drevet frem af staten, ellers har skabt en af Afrikas hurtigst voksende økonomier.

Men væksten er kommet samtidig med, at regeringen er blevet stadig mere kritiseret internationalt for at have en autoritær tilgang til udviklingen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/dpa