Protester fortsætter på anden uge: Irak slukker for internettet

Vrede irakere forsøger at storme lufthavn og guvernør-hovedkvarter i frustration over mangel på vand og elektricitet.

Snesevis af irakere er blevet såret i kampe med politiet i det sydlige Irak, imens to blev dræbt i går.

Dermed fortsætter urolighederne i området på anden uge. De begyndte forrige lørdag, da Iran slukkede for elektriciteten, som den leverer til store dele af Sydirak.

Årsagen var ubetalte regninger på over seks milliarder kroner.

Men urolighederne bunder dybere. I Basra-provinsen er der problemer med leverancen af vand og elektricitet hver sommer, selv om provinsen står for 95 procent af Iraks store olieeksport.

Områdets energi- og vandforsyningsinfrastruktur kan slet ikke følge med behovet.

- Jeg kræver vand. Det er for dårligt, at jeg i 2018 skal kræve vand, imens jeg har olie til at fodre verden. Jeg kræver ikke metroer eller store fly, bare vand, siger en demonstrant ifølge britiske The Telegraph.

Stormede guvernør-hovedkvarteret

Mindst fem er indtil videre dræbt i protesterne, som har fået myndighederne til at indføre udgangsforbud samt slukke for internettet og de sociale medier i et forsøg på at gøre det sværere for demonstranterne at planlægge samlinger.

Det forhindrede dog ikke, at menneskemasser flere steder angreb myndighederne i går.

I byen Samawa mellem Najaf og Basra åbnede politiet ild, da demonstranter forsøgte at storme en domstol.

Også i Nasiriyah angreb demonstranter et myndighedskontor, og adskillige blev såret under de efterfølgende kampe.

Længere sydpå i Basra affyrede politiet tåregas, da vrede borgere stormede guvernørens hovedkvarter. Også demonstranter, som forsøgte at trænge ind i et oliefelt i nærheden af byen, blev sendt på flugt med gas.

I Muthana-provinsen, som grænser op til Basra, samlede hundreder sig foran et guvernør-hovedkvarter og satte dele af det i brand, imens de bombarderede sikkerhedstyrker med sten.

Flyvninger aflyst

Fredag blev lufthavnen i Najaf stormet af demonstranter, hvilket har fået Royal Jordanian Airline, Flydubai og Kuwait Airways til at stoppe flyvninger til området.

Flyvninger fra Iran er i stedet blevet omdirigeret til Bagdad.

Protesterne har fået de irakiske myndigheder til at forsikre om, at de irakiske olieleverancer fortsætter som hidtil. Irak er de olieeksporterende lande i OPEC's andenstørste olieproducent.

Samtidig er der nedsat en arbejdsgruppe i regeringen med det formål at komme demonstranterne i møde. Ifølge Bloomberg er der afsat 19 milliarder kroner til formålet.

Protesterne foregår samtidig med den endelige optælling af stemmerne fra valget i maj, hvor kun 44,5 procent af irakerne stemte.

- 15 år efter magtskiftet i Irak fortsætter de samme problemer. Den centrale regering vil eller kan ikke tage sig af Iraks problemer. Korruptionen er indgroet, ligesom regeringens manglende evne til at tage fat om den og protesterne over det, siger organisationen International Crisis Groups Mellemøstchef Joost Hiltermann til The Telegraph.

FacebookTwitter