Protester i Frankrig skaber kaos: En kvinde dræbt og 47 såret

I årtier er franskmændene blevet opfordret til at vælge diesel af hensyn til miljøet - nu stiger prisen.

Mere end 120.000 demonstranter har indtil videre tilsluttet sig omfattende protester i Frankrig, hvor utilfredse borgere blokerer mere end 2.000 veje og motorveje.

Ifølge det franske politi er en kvindelig demonstrant blevet dræbt, efter hun blev påkørt ved en vejblokade, og yderligere 47 demonstranter er året - hvoraf tre er i kritisk tilstand.

Politiet har anholdt 24 personer og 17 er varetægtsfængslet.

Vrede over klimabeskatning

De mange demonstranter er fortørnede over, at præsident Macron fra næste år har varslet en klimaskat på brændstof.

- De raser i hundredtusindvis på regeringen, fortæller DRs korrespondent i Frankrig, Stéphanie Surrugue.

En del af vreden, forklarer hun, skyldes, at franskmændene i årtier er blevet opfordret til netop at vælge diesel af hensyn til miljøet.

Men trods de voldsomme protester, mener hun ikke, at Macron vil ændre kurs.

- Han holder fast, fordi en stor del af hans prestigeprojekt som politiker lige netop er klimapolitiken, siger Stéphanie Surrugue.

Prisen på diesel, som er det brændstof, de fleste biler i Frankrig kører på, er steget med 23 procent over de seneste 12 måneder til et gennemsnit på 1,32 euro per liter (9,85 kroner).

Præsident Macron vil pålægge prisen yderligere en ny klimabeskatning på 6,5 cent per liter diesel (cirka 43 øre) fra 1. januar 2019.

Kvindelig demonstrant dræbt

I Savoie i den sydvestlige del af landet har en kvindelig demonstrant mistet livet, efter at hun blev ramt af en bil, som forsøgte at køre udenom en vejblokade.

Bilens chauffør var på vej til hospitalet med sin datter, da bilisten angiveligt panikkede over, at vejen var spærret, skriver BBC.

France Télévision har talt med en gruppe demonstranter, som var til stede, da ulykken skete. og som kendte kvinden:

- Hun var glad for at være der og vise sine frustrationer. Hun var stolt af at være her. Det er meget uheldigt, at det er kommet hertil. Det er sørgeligt, siger en kvindelig demonstrant til tv-stationen.

"De Gule Vestes Bevægelse"

Aktionerne udføres af "De Gule Vestes Bevægelse", som har fået navn efter de jakker, som aktivisterne bærer for at være sikre på at blive set, når de blokerer vejnettet.

Bevægelsen opstod på sociale medier i sidste måned. Her blev der opfordret til masseblokader på grund af udbredt vrede over nye afgifter på benzin, som skal nedbringe forureningen.

Facebook
Twitter