Protester i Sudan fortsætter trods militærkup og udgangsforbud

Store menneskemængder demonstrerer fortsat i hovedstaden, nu mod kupmagerne.

Store menneskemængder fortsatte i nat demonstrationerne i Sudans hovedstad Khartoum.

Dermed trodsede de et udgangsforbud indført af det militære råd, som i går afsatte landets præsident Omar al-Bashir og placerede ham i husarrest.

Demonstranterne er utilfredse med, at præsidenten nu er blevet erstattet af en militær overgangsregering, som har lovet valg om to år.

De vil i stedet have en civil overgangsregering på plads, som skal sikre en demokratisk magtoverdragelse om fire år.

Derfor vil de fortsætte de protester, som har stået på siden december, og som kulminerede, da utilfredse sudanesere slog lejr foran landets militærhovedkvarter og krævede beskyttelse og magtoverdragelse.

- Dette er en fortsættelse af det samme regime. Så vi er nødt til at fortsætte kampen og den fredelige modstand, siger Sara Abdeljalil fra en lokal fagforening, ifølge BBC.

Ikke en sejr for demonstranterne

DR's Afrikakorrespondent, Søren Bendixen, er ikke i Sudan, som er helt lukket ned for udenlandske journalister. Men han følger situationen nøje.

- Det er en meget spændende situation, som foregår lige nu, for demonstranterne har tilsyneladende ikke tænkt sig at stoppe den her revolution. For dem at se er det bare en fortsættelse af, hvad de hele tiden har kæmpet imod, forklarer han.

Kuppet mod præsident Omar al-Bashir blev annonceret i går af landets forsvarsminister, Awad Ibn Ouf, som er på USA's sanktionsliste for krigsforbrydelser i Darfur.

Han undskyldte for drab og overgreb på demonstranter, og sagde at landet havde været misforvaltet og præget af korruption under al-Bashir.

- Jeg synes, det er svært at tolke på anden måde, end at magtcirklen omkring Bashir har indset, at folk er trætte af ham, og at de er nødt til at gøre et eller andet for at tilfredsstille dem, siger Søren Bendixen.

Han vurderer ikke, at al-Bashir er gået frivilligt. Men hans erstatning, forsvarsministeren, har ikke meget nyt at byde på - tværtimod indførte han straks undtagelsestilstand og satte landets forfatning ud af funktion.

- Han repræsenterer ikke umiddelbart nogen forandring, tværtimod er det svært at tolke det som nogen som helst sejr for demonstranterne, siger Søren Bendixen.

USA evakuerer statsborgere

Efter gårsdagens militærkup opfordrer FN til, at alle parter udviser den størst mulige beherskelse og opfordrer til en fredelig magtoverdragelse, som møder folkets demokratiske ønsker.

Den Afrikanske Union fordømmer militærkuppet og udtaler, at det ikke er svaret på Sudans udfordringer.

Den britiske udenrigsminister udtaler, at to års militærregering er den forkerte vej at gå og opfordrer til et civilt styre.

Den tidligere sudanesiske præsident Omar al-Bashir. (Foto: KIM LUDBROOK © Scanpix)

USA har samme holdning og har samtidig evakueret alt andet end essentielt personel fra landet. USA har desuden modificeret sin rejsevejledning, som nu helt fraråder rejser til Sudan.

Ifølge CNN er adskillige blevet arresteret i Sudan ud over præsidenten, deriblandt premierministeren og lederen af regeringspartiet.

Den militære overgangsregering skal omvendt have lovet frigivelsen af alle politiske fanger. Siden protesternes begyndelse er mere end 3.000 blevet anholdt, lyder det fra CNN.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter