Protester over belejret Kobane truer fredsforhandlinger i Tyrkiet

Mindst 32 har nu mistet livet i voldsomme protester på tværs af Tyrkiet. Det er en alvorlig trussel mod fredsprocessen med PKK.

Protester til fordel for hjælp til byen Kobane har de seneste dage ført til alvorligt sammenstød i den østtyrkiske by Diyarbakir. (Foto: © Sertak Kayar)

Der er ingen udsigt til hjælp til den syrisk-kurdiske by Kobane, som i snart fire uger har kæmpet mod Islamisk Stat (IS), der forsøger at indtage byen. Kobane ligger på grænsen til Tyrkiet, og der står tanks og soldater klar på en tyrkisk bakke med udsigt over Kobane.

Fredag eftermiddag havde Islamisk Stat indtaget omkring 40 procent af byen. Og trods gentagne og indtrængende bønner fra de kurdiske soldater i Kobane, er der ingen hjælp på vej fra det internationale samfund.

Det skaber enorm vrede blandt Tyrkiets kurdiske befolkning, der de seneste uger er gået på gaden for at kræve handling.

Mindst 32 har mistet livet i voldsomme sammenstød på tværs af Tyrkiet. Flere steder er der de seneste dage indført udgangsforbud, og militæret er sat ind. På trods af det er folk gået på gaden for at vise deres utilfredshed:

- Byen er vanvittig. Helikoptere flyver for oven hele tiden. Der er ingen biler eller taxaer, men der er tanks. Der er en smuk måne og røg fra tåregas, skriver en indbygger i den østtyrkiske by Diyarbakir til The Daily Beast.

Byen har en stor kurdisk befolkning, som overvejende støtter PKK – Det Kurdiske Arbejderparti. Dem opfatter tyrkerne som en terrorgruppe. PKK er også på terrorlisterne i blandt andet EU og USA.

Truer fredsproces

Siden 2012 har Tyrkiet og PKK forhandlet om fred. Den nuværende situation truer dog med helt at stoppe den proces.

Den fængslede leder af PKK, Abdullah Öcalan, har i en skriftlig besked fra fængslet sagt:

- Hvis dette ender i en massakre, vil det gøre en ende på (freds-, red.) processen.

For mange tyrkiske kurdere handler det ikke kun om, at det tyrkiske militær ser passivt til, mens Kobane kæmper mod Islamisk Stat. Tyrkiet har svigtet de syriske kurdere og støttet IS, lyder det fra den dansk-kurdiske journalist Deniz Serinci:

- Mange tyrkiske kurdere mener, at den tyrkiske regering i mange år indirekte har støttet IS ved at lade dem komme over grænsen til Syrien for at bruge dem mod dels kurderne og dels mod Bashar al-Assad, diktatoren i Syrien, siger han til DR Nyheder.

Særligt, at de tyrkiske myndigheder nægter at åbne grænsen til Kobane for kurdiske krigere og våben, vækker vrede og kritik:

- Man tænker, hvorfor gør I det? Skal man være fuldskægget jihadist for at få lov til at krydse grænsen?, siger Deniz Serinci.

Han understreger også, at det er en yderst skadelig situation for fredsprocessen. De tyrkiske kurdere har nemlig et tæt bånd til kurderne på den syriske side af grænsen:

- Man ser på dem med stor solidaritet. Man identificerer sig meget med dem. Man ser dem som kurdiske brødre udenfor Tyrkiets stat, som bliver undertrykt af IS men også af den tyrkiske stat indirekte. Dem, som også har undertrykt en selv i mange år, siger han.

'Husker du Srebrenica?'

Imens kæmper de kurdiske soldater fra YPG (en syrisk søstergruppe til PKK, red.) videre i Kobane mod Islamisk Stat. Men den ekstremistiske gruppe trænger frem, og fra mange sider lyder der nu indtrængende advarsler om en forestående massakre.

- Hvis de (IS, red.) trænger ind i centrum af byen, vil der ske en massakre, siger forsvarsministeren i Kobanes selvstyre, Ismet Sheikh Hassan, på telefon inde fra byen til nyhedsbureauet AP.

Han fortæller, at IS gennem de seneste dage har fået forstærkninger i form af våben, tanks og krigere. Det har givet dem mulighed for at trænge yderligere frem. Men der er pt. ingen udsigt til, at tyrkerne vil åbne grænsen til Kobane:

- Hvor og hvordan skal vi få forsyninger? Vi er belejret fra tre sider af Islamisk Stat og fra nord af Tyrkiet, siger Ismet Sheikh Hassan.

Flere højtstående ledere i FN forsøger også at råbe det internationale samfund op.

- Husker I Srebrenica? Det gør vi. Vi har aldrig glemt det, og vi kommer sikkert aldrig til at tilgive os selv, siger FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, med en direkte sammenligning til, hvad der vil ske i Kobane, hvis ikke der bliver gjort noget.

Samme melding lyder fra FN's humanitære chef, Valeria Amos:

- Hvis vi ikke handler nu, vil det blive endnu en tragedie for det syriske folk og en skamplet på menneskehedens samvittighed, siger hun.

Protesterne fortsætter

Det er ikke kun i Tyrkiet, at der lyder omfattende protester i forsøget på at hjælpe Kobane.

I Danmark har der været flere demonstrationer og arrangementer de seneste uger. Foran Europa-Parlamentet er en gruppe europæiske kurdere påbegyndt en sultestrejke. Og lørdag er der annonceret demonstrationer flere steder i Europa, blandt andet i Paris.

En dansk kurder forklarer til DR Nyheder, at hun føler en pligt til at hjælpe:

- Kurderne har ikke noget land eller stat, der kan lave det diplomatiske arbejde. Derfor prøver vi alle sammen at råbe højt på andre måder.