Psykiater: Breivik evner ikke at føle skyld

Anders Behring Breivik bør have adgang til professionel hjælp, så han får menneskelig kontakt, fastslår psykiater.

Anders Breivik omgivet af vagter i den sikrede gymnastiksal i fængslet. (Foto: LISE ASERUD © Scanpix)

Massemorderen Anders Behring Breivik evner ikke at føle skyld og har umiddelbart ikke følt skyld for det, han har gjort.

Sådan lyder det i et retsmøde i Skien fra Randi Rosenqvist, psykiater og specialrådgiver ved Ila Fængsel, hvor Anders Behring Breivik sad fængslet den første tid. Hun laver sikkerhedsvurderinger af de personer, som er i forvaring i fængslet.

Rosenqvist mener, at Breivik opfylder flere kriterier for en personlighedsforstyrrelse.

- Han har hele tiden skubbet grænser. Det er ikke bare det, han har gjort 22. juli. Han mangler evnen til at føle skyld. Han har, så vidt jeg ved, ikke følt skyld for det, han har gjort, siger hun ifølge den norske avis VG.

Og selv om Breivik siger, at han ikke længere vil være voldelig, er det ikke sikkert, at det bliver ved med at være sådan, siger Rosenqvist.

- Selv om han siger nu, at han ikke vil begå nye alvorlige voldshandlinger, tror jeg, han kan komme til at gøre det igen, hvis han ikke får opmærksomhed. Men jeg tror ikke, han vil gøre det nu.

Ifølge psykiateren kunne det være en idé, hvis Anders Behring Breivik kunne tale med nogle professionelle, så han får menneskelig kontakt.

Sagen kort

  • Den 37-årige Anders Behring Breivik blev 24. august 2012 idømt 21 års forvaring for 22. juli 2011 at have dræbt 77 mennesker i Norge.

  • Nu har Breivik sagsøgt den norske stat for brud på menneskerettighederne, fordi han er utilfreds med sine afsoningsforhold. Retssagen, der blev indledt tirsdag, varer fire dage.

/ritzau/

Facebook
Twitter