Psykiater om anklagernes krav: De er bange

Anklagernes beslutning om at erklære Breivik sindssyg og som alternativ kræve forvaring er udtryk for, at de er bange, vurderer norsk psykiater

Psykiater Henning Værøy vurderer, at anklagemyndighedens beslutning om kravene til Breiviks dom er truffet på baggrund af frygt for at fejle. (Foto: Louise Damløv © DR)

Anklagemyndigheden slog torsdag fast, at de kræver Breivik kendt utilregnelig. Hvis dommerne ikke deler den beslutning, kræver de Breivik dømt til 21-års forvaring. Og den beslutning har de truffet, fordi de frygter at fejle, vurderer norsk retspsykiater Henning Værøy.

- Det er bange for at lave en fejl. De appellerer til retten om at bruge deres tvivl på en måde, som retten finder bedst, siger Henning Værøy til DR Nyheder efter torsdagens retsmøde.

Usædvanligt alternativ

Han understreger, at deres beslutning om utilregnelighed var forventelig, men at det usædvanlige bestod i, at de krævede 21-års forvaring, hvis ikke dommerne deler deres synspunkt på Breiviks sind.

- Det var uventet. Sådan som jeg tolker det, så dømmer de ham ikke, men de overlader det til retten at vælge mellem de to muligheder ud fra den usikkerhed, der findes, siger den norske psykiater.

De følger bogen

Grunden til, at de i første omgang forsøger at få massemorderen kendt utilregnelig, er ikke til at tage fejl af, mener han.

- De føler sig forpligtede, for der er en tradition i norsk strafferet om at følge bogen og der skal meget til, før man finder en sag, hvor anklagerne frasiger de sagkyndiges vurdering.

På trods af anklagernes udmelding torsdag vil Henning Værøy ikke lægge sig fast på dommens udfald, når den kommer i enten juli eller august.

- Nej jeg tør ikke sige noget om det, for nu er vi på et punkt, hvor ingen ved, hvor haren hopper hen, som vi siger på norsk, siger han.

Facebook
Twitter