Psykisk ustabil - og bevæbnet

Den 22-årige der er anholdt og sigtet for skyderiet i Tucson i delstaten Arizona, er ifølge politiet alt andet end en almindelig, veltilpasset og afbalanceret person.

Mange opfatter nedskydningen som et politisk attentat, uanset at gerningsmanden kan betegnes som isoleret og sindsforstyrret (Foto: Eric Thayer © Scanpix)

Den 22-årige Jared Lee Loughner, der nu er anholdt og sigtet for skyderiet i Tucson i delstaten Arizona, er ifølge materiale som politiet har offentliggjort, langt fra en almindelig, veltilpasset og afbalanceret ung mand.

Grænseoverskridende

Studiekammerater og undervisere, der har kendt ham i de sidste par år, taler om en tiltagende mærkelig, indesluttet og uforudsigelig person, der i mange henseender opførte sig grænseoverskridende.

Politiet siger at man på hans bopæl - han boede hos sine forældre - har fundet papirer med skriblerier a la "mit attentat", "jeg planlagde det", og navnet Gabrielle Giffords, den demokratiske kongrespolitiker, der var Loughners mål.

På internettet har Loughner offentliggjort forskellige skriverier, blandt andet et "politisk manifest", der efter beskrivelserne at dømme er en usammenhængende blanding af stumper fra forskellige yderliggående ideer, med et kraftigt islæt af konspirationsteorier.

(Her kan du se de videoer, den 22-årige har lagt ud på sin YouTube-side.)

Pause

Skudepisoden har rystet politikere i Washington, hvor Kongressen har udsat afstemninger, blandt anden om sundhedsreformen, i denne uge. Giffords har været en urokkelig tilhænger af Obamas sundhedsreform, som det nye republikanske flertal i Kongressen nu vil forsøge at afspore.

Præsident Barack Obama opfordrer alle amerikanere til et øjebliks stilhed mandag formiddag for at mindes ofrene.

Mange kommentarorer mener at der er en oplagt og direkte sammenhæng mellem attentatet, og den stadig voldsommere politiske retorik, der har grebet om sig siden præsident Obamas tiltræden.

Grønt lys

Retorikken, og afbildningen af demokratiske politikere med indtegnede sigtemærker, kan få ustabile personer til at opfatte, at de har fået grønt lys fra forskellige former for ledere til at gribe til vold, påpeger kommentatorer.

Både den tidligere vicepræsidentkandidat Sarah Palin, og Arizona-politikeren Jesse Kelly, der var Giffords modkandidat ved Kongres-valget, opfordrede under valgkampen mere eller mindre direkte til at skyde Giffords.

Den lokale sherif Clarence Dupnik kalder Arizona for krystalliseringen af "vreden, hadet og fordommene, der præger dette land".

Racisme

Giffords var også på kant med meget stærke følelser i Arizona, vendt mod de mange illegale indvandrere fra Mexico og det øvrige Latinamerika.

Et flertal i statens lovgivende forsamling vedtog sidste år en lov om illegale immigranter, der af kritikere anses for at være i strid med USAs forfatning, fordi den tillader politiet at stoppe og kontrollere personer, alene på basis af deres udseende.

Seks blev dræbt og 14 såret, da Loughner lørdag opsøgte Giffords og skød hende mens hun talte med vælgere foran et indkøbscenter.

(Du kan høre opkaldet til alarmcentralen i forbindelse med skudepisoden her. Vær dog opmærksom på at optagelsen starter med en reklame.)

Våbenvenlig stat

Loughner købte i november, helt legalt, den semi-automatiske Glock-pistol, han brugte til attentatet, sevl om myndighederne var vidende om, at han var mentalt ustabil.

I oktober blev han bortvist fra sin uddannelse, med besked på at han kun kunne komme igen, hvis han kunne få en erklæring fra en specialist om, at han ikke var til fare for sig selv eller sine omgivelser.

Arizonas hører til de stater i USA, hvor våbenlovene lægger færrest hindringer i vejen for personer, der vil købe skydevåben.

FacebookTwitter