Tema Orkanen Maria

Puerto Rico mangler vand, strøm, penge - og mobildækning

Donald Trump vil på tirsdag besøge øen, der fik ødelagt infrastruktur i orkan.

Puertoricanere standser ved en fungerende sendemast for at få et mobilsignal, så de kan fortælle venner og familie, at de er i sikkerhed efter Orkanen Maria ramte Puerto Rico. (Foto: ALVIN BAEZ © Scanpix)

En uge efter orkanen Maria ramte Puerto Rico er forholdene på den caribiske ø katastrofale.

Omkring 97 procent af øens 3,4 millioner indbyggere er uden strøm, og stort set alle steder er der mangel på vand og mad, fortæller guvernør Ricardo Rosselló til CNN.

Foran supermarkeder, tankstationer og hæveautomater er der lange køer, da puertoricanere lider under mangel på livsfornødenheder.

Vi havde en gammel og forfalden infrastruktur, som stormen har fået til at kollapse

Ricardo Rosselló, Guvernør , Puerto Rico

Også mobil- og telefonnettet er ramt, hvilket besværliggør nødhjælpsarbejdet.

- Omkring 80 procent af øen er uden telekommunikation, så det er meget svært at arbejde, fortæller guvernøren til AP.

- Derudover er el-nettet fuldstændig ødelagt. Vi havde en gammel og forfalden infrastruktur, som stormen har fået til at kollapse, fortæller Ricardo Rosselló.

En ødelagt solenergi-park i det østlige Puerto Rico. (Foto: Hector retamal © Scanpix)

Manglen på mobildækning får ifølge Reuters lokale søge til en motorvejsbro og en mobilmast uden for hovedbyen San Juan, hvor indbyggerne håber på at få et signal og dermed sende vigtige beskeder til pårørende.

Således også 28-årige Stephanie Trigo som Reuters traf ved motorvejsbroen

- I de mindste har vi nu et signal enkelte steder. Når vi er hjemme, har vi ingen kommunikationsmuligheder, fortæller hun.

Også kontanter er en mangelvare, og der er kø foran åbne banker og de sidste fungerende pengeautomater, da folk har brug for penge til at købe benzin til generatorer.

Trump besøger på tirsdag

Puerto Rico er et selvstyrende territorium, men hører under USA's føderale regering, og præsident Donald Trump har meddelt, at han på næste tirsdag vil besøge øen, så det kan gøres uden at forstyrre redningsarbejdet.

- Vi har sendt enorme mængder mad, vand og andre forsyninger til Puerto Rico, og vi fortsætter indsatsen fra time til time, men øen blev ramt så hårdt, som man kan rammes, sagde han på et pressemøde tirsdag.

En kvinde vasker sit tøj i Cuyon-floden, da store dele af orkanramte Puerto Rico stadig er uden rindende vand (Foto: RICARDO ARDUENGO © Scanpix)

Orkanen Maria ramte øen som en kategori 5-orkan kun kort tid, efter at orkanen Irma havde ramt øen. Skaderne efter orkanen forværres af Puerto Ricos økonomiske krise.

Øen ligger i forhandlinger med sine kreditorer om at genforhandle en gæld på over 400 milliarder kroner. Guvernør Ricardo Rosselló håber, at kreditorerne vil være tålmodige.

- Puerto Rico vil praktisk taget ikke have nogen indkomst i de næste måneder, siger han ifølge AP.