Puertoricanerne laver fis med Donald Trump: Byt os væk til Danmark

Trump har angiveligt spøgt med at bytte Puerto Rico for Grønland - nu joker puertoricanerne igen.

Den amerikanske præsident kaster en køkkenrulle ud til folkemængden under sit besøg i Puerto Rico efter orkanen Maria i oktober 2017. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

- Jeg ved ikke med jer, men jeg har ikke nogen problemer med at blive solgt til Danmark.

Sådan lyder det i et tweet fra puertoricanske Gabriel René på Twitter, efter New York Times kunne rapportere, at præsident Donald Trump angiveligt har joket med at bytte øen Puerto Rico, som er amerikansk territorium, med Grønland.

Joken skulle ifølge det amerikanske medie være faldet på et lukket møde sidste år, hvor præsidenten drøftede muligheden for at købe Grønland med medlemmer af sin stab.

Meldingen om vittigheden har skabt begejstring blandt visse af Puerto Ricos indbyggere, som er gået på Twitter for at fortsætte joken under hashtaggene #CaribbeanViking - (caribiske vikinger, red.) og #DinamarcaPR. Det skriver det amerikanske medie NBC News.

"Vores" dronning, Margrethe den 2.

En Twitter-bruger kalder Danmark for "det land i verden med de bedste uddannelser", mens en anden skriver, at "helt ærligt, så ville det at blive en del af Danmark være noget af det bedste, der kunne ske for os".

Andre er allerede ved at gøre sig klar med et dansk "starter-kit":

- Jeg har forberedt mig til, når Trump bytter os for Grønland, og vi bliver en dansk koloni, skriver Twitter-brugeren her, fulgt af billeder af tv-serien "Vikings", danske småkager og øl.

- Vi er klar, skriver en anden bruger ved et billede af en dansk ordbog.

Andre har svoret troskab til Danmarks dronning, mens nogle allerede har lært sig lidt dansk til formålet:

'Intet fungerer'

Det er intet under, hvis dele af Puerto Ricos befolkning er trætte af deres præsident.

Donald Trump har nemlig ikke været bleg for at lange ud efter lokalregeringen på den caribiske ø.

Så sent som i april kaldte Donald Trump Puerto Ricos ledelse for "groft inkompetente" og rettede særlig kritik mod hovedstaden San Juans borgmester, Carmen Yulín Cruz, som han kaldte forrykt og uduelig.

Kritikken kom efter, at Senatet kort forinden havde fastlåst midler til katastrofehjælp til USA's midtvestlige stater, fordi man manglede penge til nødhjælp til Puerto Rico.

- Puerto Rico får langt flere penge end Texas og Florida tilsammen, men alligevel kan deres regering ikke finde ud af at gøre noget rigtigt, stedet er et værre rod, intet fungerer, skrev præsidenten blandt andet på Twitter.

Stridigheder efter orkan

Den caribiske ø blev hårdt ramt af en orkan i 2017 og har siden kæmpet for at komme til hægterne igen. Knap 3.000 mennesker blev dræbt på øen, da orkanen Maria i efteråret 2017 ramte Caribien - et dødstal, som den amerikanske præsident efterfølgende nægtede at anerkende.

Donald Trump og hans regering har da også fået skarp kritik for sin reaktion efter orkanen, blandt andre fra San Juans borgmester, som har været en af præsidentens mest udtalte kritikere.

"Help please" - please hjælp, står der skrevet på dette tag nær Humacao, Puerto Rico, i oktober 2017, kort efter orkanen Maria ramte øen. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Blandt befolkningen er der dog også utilfredshed med dele af landets ledelse. I slutningen af juli måtte Puerto Ricos guvernør, Ricardo Rosselló, trække sig efter store folkelige protester.

Vreden skyldtes, at lækkede onlinebeskeder tidligere i juli viste, at guvernøren og hans rådgivere diskriminerede kvinder og gjorde grin med vælgere, herunder ofre for orkanen María.

Ricardo Rosselló trak sig fra posten som Puerto Ricos guvernør den 25. juli i år. (Foto: handout © Scanpix)

I Puerto Rico er der trods vittigheder fortsat stor opbakning til den fortsatte tilknytning til USA.

Ved en folkeafstemning i 1998 stemte kun 2,5 procent for uafhængighed fra USA, mens 46,6 procent ønskede at blive indlemmet i USA, som landets 51. stat. Et snævert flertal stemte for at fortsætte den nuværende selvstyreordning.

Facebook
Twitter