Puigdemont i Danmark: Der kommer snart ny regering i Catalonien

På trods af truslerne fra Madrid, vil vi snart danne en ny regering, siger den tidligere catalanske leder.

- Vi vil gerne være det sydlige Danmark, sagde Carles Puigdemont i dag om Catalonien. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Ifølge den catalanske separatistleder Carles Puigdemont vil Catalonien snart få en ny regering.

Det sagde han i dag i en tale på Københavns Universitet.

- På trods af truslerne fra Madrid, vil vi snart danne en ny regering.

Formanden for Cataloniens parlament nominerede tidligere i dag Puigdemont til at genindtage posten som regionens præsident, men hovedpersonen selv kommenterede i sin tale ikke på, om han vil lede en kommende regering.

Ifølge parlamentsformanden er Puigdemonts kandidatur "absolut legitimt", selv om separatistlederen står over for at blive retsforfulgt for den rolle, han har spillet i Cataloniens kamp for uafhængighed.

Flertal i parlamentet efter valg

Separatistlederen gik i eksil i Belgien, efter at han i oktober havde stået i spidsen for Cataloniens uafhængighedsafstemning, der ifølge spansk lov var ulovlig. Under halvdelen af de catalanske vælgere deltog, og af dem stemte ni ud af ti for løsrivelse fra Spanien.

Da det catalanske parlament alligevel erklærede Catalonien for selvstændigt efter afstemningen, valgte den spanske centralregering i Madrid at opløse det catalanske parlament og udskrive nyvalg. Efterfølgende blev der også udstedt en europæisk arrestordre på Carles Puigdemont, men den blev ophævet 5. december.

Ved valget i december fik de separatistiske partier tilsammen en kneben sejr, men de har ikke været i stand til at danne en regering, da flere af lederne sidder fængslet i Madrid, mens Puigdemont fortsat er i eksil i Bruxelles.

Ingen arrestordre

Carles Puigdemont havde flere rosende ord til overs for Danmark i sin tale på Københavns Universitet, hvor flere danske eksperter diskuterede Catalonien og Europa med seperatistlederen.

- Vi vil gerne være det sydlige Danmark. Vi er to små nationer, der har overleveret historiske begivenheder, sagde han.

I løbet af dagen har der været stor spænding om, hvor vidt den spanske højesteret ville genaktivere en arrestordre på Carles Puigdemont.

Men den spanske højesteret har besluttet, at den ikke vil efterkomme anklagemyndighedens anmodning om at genaktivere arrestordren på den tidligere catalanske leder.