Puigdemont på pressemøde til Spanien: Det er tid til dialog

Den tidligere catalanske leder, Carles Puigdemont, blev løsladt mod kaution i Tyskland i går.

Cataloniens tidligere leder Carles Puigdemont forlader pressemødet i Berlin tidligere i dag. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

Gårsdagens løsladelse af Carles Puigdemont viser, at der er behov for dialog, hvis den politiske konflikt i mellem Spanien og Catalonien skal løses.

Sådan lød det ifølge nyhedsbureauet AP fra den tidligere catalanske leder selv på et pressemøde i Berlin i Tyskland for kort tid siden.

- Jeg håber, at situationen kan hjælpe med at få de spanske myndigheder til at se, at det er nødvendigt med politiske tiltag. Dette åbner op for en ny mulighed for dialog, sagde han under pressemødet.

Puigdemont opfordrede samtidig den spanske regering til at løslade den fængslede catalanske seperatistpolitiker Jordi Sanchez og tillade, at han bliver valgt som Cataloniens præsident.

Sanchez blev udpeget af Cataloniens separatistparti til at efterfølge Puigdemont, men blev kort tid efter fængslet for oprør.

"Fuldstændig rigtig"

Puigdemont blev anholdt i Tyskland 25. marts på grund af en international arrestordre fra Spanien med anklager om oprør og opfordring til oprør.

En tysk domstol valgte dog i går at løslade Puidgemont mod kaution efter at have afvist at udlevere ham til Spanien.

Grunden var, at Puigdemonts handlinger i Catalonien ikke overtræder tysk lovgivning, da den tilsvarende paragraf i den tyske lovgivning specifikt nævner, at der skal have været udøvet vold, inden den kan tages i brug.

Domstolens beslutning har i dag fået ros af Tysklands justitsminister, Katarina Barley, som kalder afgørelsen "fuldstændig rigtig".

Stadig i risiko for udlevering

Puigdemont risikerer dog fortsat udlevering. Det vil i givet fald det ske på anklager om misbrug af offentlige midler i forbindelse med afholdelsen af den catalanske folkeafstemning i oktober sidste år.

Afstemningen var nemlig på forhånd erklæret forfatningsstridig - og dermed ulovlig, af den spanske regering.

Bliver han udleveret på disse anklager, kan han dog ikke tiltales for oprør i Spanien.

Puigdemont meddelte på pressemødet, at han forbliver i Berlin, indtil domstolen har færdigbehandlet hans sag. Bliver han ikke udleveret til Spanien, vil han rejse tilbage til Belgien, hvor han har opholdt sig siden han forlod Spanien i oktober sidste år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk