Puigdemont trodser trussel om arrestordre og er landet i København

Den spanske anklagemyndighed har anmodet højesteret om en arrestordre på den catalanske separatistleder.

Cataloniens separtistleder, Carles Puigdemont, lader sig tilsyneladende ikke skræmme af truslen om at kunne blive anholdt, hvis han kommer til Danmark som planlagt.

I hvert fald landende han i Københavns Lufthavn omkring klokken 8:20, efter at han havde taget et fly fra Bruxelles tidligt mandag morgen. Det har fået den spanske anklagemyndighed til at bede Spaniens højesteret om at genaktivere den europæiske arrestordre på separatistlederen.

Det er således op til højesteretsdommer Pablo Llarena at afgøre, om den arrestordre skal udstedes, så Carles Puigdemont kan anholdes i Danmark.

Carles Puigdemont ønsker ikke at svare på spørgsmål fra DR's journalist i Københavns Lufthavn, men siger, at han har det "meget fint" med at være i Danmark.

Carles Puigdemont skal efter planen deltage i et debatarrangement på Københavns Universitet i eftermiddag klokken 14. Det er hans første udlandsbesøg, efter at han gik i eksil i Belgien i oktober.

Hans annoncerede besøg i Danmark fik i weekenden den spanske anklagemyndighed til at true med at forsøge at få den spanske domstol til at udstede en ny europæisk arrestordre, der skal sikre, at Carles Puigdemont kan blive anholdt i Danmark og senere udleveret til Spanien.

Det er dog ikke blevet annonceret, at der rent faktisk er blevet udstedt en sådan arrestordre.

Separatistlederen gik i eksil i Belgien, efter at han i oktober stået i spidsen for Cataloniens uafhængighedsafstemning, der ifølge spansk lov var ulovlig. Under halvdelen af de catalanske vælgere deltog, og af dem stemte ni ud af ti for løsrivelse fra Spanien.

Da det catalanske parlament alligevel erklærede Catalonien for selvstændigt efter afstemningen, valgte den spanske centralregering i Madrid at opløse det catalanske parlament og udskrive nyvalg. Efterfølgende blev der også udsted en europæisk arrestordre på Carles Puigdemont, men den blev ophævet den 5. december.

Der er stadig en gældende arrestordre på Puigdemont i Spanien, der betyder, at han vil blive anholdt og fængslet, hvis han rejser ind i Spanien.