Puk Damsgård besøger Raqqa halvandet år efter befrielsen: IS er her stadig

Ifølge de lokale styrker blev 63 IS-folk for nyligt arresteret i Raqqa. DR's korrespondent har besøgt den tidligere IS-højborg.

For få år siden kontrollerede terrorbevægelsen Islamisk Stat, IS, et område på størrelse med Storbritannien og 10 millioner mennesker i Syrien og Irak. Nu kontrollerer de kun det, der svarer til en fodboldbane.

Men selvom IS-kalifatet næsten er dødt, så er terroristerne det ikke. De lurer stadig i deres selvudnævnte hovedstad Raqqa i Syrien.

- Så sent som i går tog IS skylden for et angreb - på en bil med Syriske Demokratiske Styrker, fortæller Mellemøst-korrespondent Puk Damsgård, som har besøgt den syriske by Raqqa.

Det er halvandet år siden, at byen blev generobret af de Syriske Demokratiske Styrker. Men det betyder langt fra, at alt ånder fred.

- Der er næsten ingen sikkerhed. Der sker stadig likvideringer i byen, og der er eksplosioner, siger Moafaq, der bor i Raqqa.

Der er jævnlige likvideringer udført af mænd på motorcykler. Derfor er der for nogle måneder siden indført udgangsforbud om aftenen - for motorcykler.

- Det er Islamisk Stat-celler, der i stigende omfang opererer i terrororganisationens tidligere hovedstad, fortæller Puk Damsgaard.

Mere sikkert under IS

Byen er langsomt ved at blive bygget op igen. IS-lureminer er fjernet, legepladsen er åbnet og civile er flyttet tilbage og forsøger at genopbygge.

Men det er ikke alle, der er lige glade for, at Islamisk Stat er blevet drevet ud af byen. Hos den lokale guldsmed, længes man ligefrem efter fortiden under Islamisk Stat.

- Det var mere sikkert dengang. Der var ikke nogen, der stjal smykkerne eller rørte ved noget, fortæller guldsmeden.

Islamisk Stat besatte Raqqa i 2014, men efter lange kampe blev Raqqa i oktober 2017 befriet for Islamisk Stat.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk