Puk Damsgård: Hold øje med valgdeltagelsen i Egypten

Præsidentvalg er afgjort på forhånd, men vinderen har brug for solid vælgeropbakning.

Egyptiske sikkerhedsstyrker hjælper en ældre vælger med stemme. (Foto: AMMAR AWAD © Scanpix)

Valgstederne er åbnet i Egypten, hvor 50 millioner vælgere helt frem til onsdag kan stemme om, hvem der skal være landets præsident.

Resultatet kan vi dog afsløre allerede nu: Den siddende præsident Abdel Fatah al-Sisi vinder over udfordreren Moussa Mostafa Moussa - formentlig med over 90 procent af stemmerne.

Men det betyder ikke, at al-Sisi og hans tilhængere kan slappe af endnu, forklarer Mellemøst-korrespondent i DR Nyheder Puk Damsgård. Præsidenten har nemlig stadig brug for, at valgdeltagelsen bliver relativ høj.

- Der er ingen tvivl om, at stemmeprocenten betyder meget for al-Sisi. Det er det, kampen står om.

Kampagner og busser

Puk Damsgård fortæller, at stemmeprocenten helst ikke må blive lavere end ved sidste valg i 2014, da 47 procent af vælgerne officielt deltog. Abdel Fatah al-Sisi vandt med 97 procent af stemmerne.

- Det er klart, at hvis stemmeprocenten bliver meget lav, så er det et signal om al-Sisis tilslutning, og derfor kæmper man for at få folk ud og stemme.

En kampagnebus opfordrer folk til at stemme med sloganet "Vær positiv - kom og stem". (Foto: STAFF © Scanpix)

Regeringen har lavet forskellige kampagner, og nogle nærmest antyder, at man er en forræder, hvis man ikke stemmer. Puk Damsgård har set forskellige reklamer, hvor folk bliver lokket med halv pris på billetter og andet, hvis de fremviser blækken på fingeren, der vidner om, at de har stemt.

Derudover vil offentligt ansatte i dag "blive hjulpet" med at komme frem til valglokalerne i busser.

Opfordring til boykot

Politikere og aktivister fra den egyptiske opposition har opfordret til en boykot af valget.

De mener, at en lav valgdeltagelse er den bedste metode til at udtrykke sin utilfredshed med styret i Egypten, efter modkandidater til præsident al-Sisi en efter en har måttet opgive deres kandidatur.

- De blev arresteret, eller også blev deres kampagnestab arresteret, fortæller Puk Damsgård.

Blandt de frafaldne kandidater finder man menneskeretsadvokaten Khalid Ali, som trak sig, da flere af hans medarbejdere blev arresteret. Egyptens tidligere hærchef Sami Anan, der blev opfattet som en seriøs udfordrer til al-Sisi, som selv er militærmand, blev anholdt, efter han stillede op til præsidentvalget.

I sidste øjeblik meldte Moussa Mostafa Moussa sig så på banen som kandidat. Han kommer fra et centrumparti, som åbent støtter præsident al-Sisi.

- Moussa blev hevet op ad hatten, som var det et tryllenummer. Han er en statist i det valgteater, som begynder i dag.

Stabilitet, stabilitet, stabilitet

Vælgere danser ved et valgsted i hovedstaden Kairo. (Foto: Mohamed El-Shahed © Scanpix)

Det bør understreges, at mange egyptere hverken behøver pisk eller gulerod for at stemme på præsident al-Sisi.

Ved valgstederne ankommer begejstrede vælgere til musik og dans, fortæller Puk Damsgård. Hun har i dag i to timer talt med vælgere ved et valgsted på en skole, og alle har sagt, de stemmer på al-Sisi.

- En sagde, at han havde stemt på ham med alle sine ti fingre. Der er mange egyptere, der bakker den siddende præsident fuldt op.

- De mener, at han har ført den nødvendige men smertelige økonomiske politik og givet Egypten værdigheden tilbage. Som en vælger udtrykte det: Jeg stemmer på Sisi af tre grunde: Stabilitet, stabilitet og stabilitet.