Puk Damsgård i Kabul: 'Det er en verdenshistorisk dag'

- Nu er Taliban kort og godt fremtiden, fastslår DR's mellemøstkorrespondent

Billede af Taliban-krigere søndag øst for Kabul. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård er til stede i Afghanistans hovedstad, Kabul, mens den militante, islamistiske bevægelse Taliban trænger ind hovedstaden fra alle sider.

- Det er en verdenshistorisk dag. Efter tyve års krig og vestlig tilstedeværelse i Afghanistan, tusindvis af menneskeliv og milliarder og atter milliarder af dollar, indtager Taliban hele Afghanistan på godt en uge, lyder det fra DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, som befinder sig i den afghanske hovedstad.

Vesten er endnu ikke formelt trådt ud

Den militante bevægelse har været på fremmarch i Afghanistan, siden det blev meldt ud, at vestlige lande trækker deres styrker ud af landet.

Taliban-styrker i Jalalabad, som de indtog natten til søndag dansk tid. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

USA står til formelt at afslutte sin militære indsats i Afghanistan 31. august, og overtagelsen af hovedstaden pågår altså, selvom vi er flere uger før den dato.

- Mens Danmark og vores allierede bliver evakueret, overtager Taliban kontrollen med hovedstaden. Endda før deadline for enden på styrkernes tilstedeværelse, som var 31. august, fortæller Puk Damsgård fra den belejrede by.

- De offentligt ansatte er sendt hjem og Taliban indtog som det første justitsministeriet, tilføjer hun.

Hun peger på, at mange afghanere stormer mod lufthavnen, der er eneste vej ud af hovedstaden.

Udenrigsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at de danske medarbejdere på Danmarks ambassade i Kabul natten til søndag blev flyttet til Kabuls lufthavn.

- Engang talte man om en generation, der voksede op mellem Taliban og fremtiden. Nu er Taliban kort og godt fremtiden, siger Puk Damsgård.

Her kan du se DR Nyheders liveblog, hvor vi hele tiden følger situationen i Afghanistan.