Puk Damsgård interviewer afghansk kvinde skjult bag dør, mens hendes mand siger, hvad hun skal svare

DR's mellemøst-korrespondent er taget på landet for at møde Taliban og undersøge, hvad de vil, og hvad det er for et afghansk samfund, de regerer i - og er rundet af.

Kvinden kan ikke lade være med at grine.

Hun står skjult bag en dør og er midt i et interview med DR’s mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, der står nær hende i døråbningen på en koranskole i landsbyen Balkh i det nordlige Afghanistan.

På den anden side af døren står flere mænd og betragter dem – mullah Mohammad Naeem, den skjulte kvindes mand, adskillige talibanere og DR’s mandlige fotograf.

- Lad være med at grine, vi optager, siger Naeem, mens han holder en mobiltelefon, der filmer de to kvinders samtale - Puk Damsgård fuldt synlig, hans kone skjult bag døren.

Man kan ane hendes tildækkede skikkelse gennem et vindue ved siden af den halvt åbne dør.

- Sig et eller andet. Du står der bare. Fortæl dem, at vi studerer her, og at du aldrig er blevet interviewet på den her måde sammen med din mand. Dem, der studerer her, respekterer deres mænds rettigheder, fortsætter han.

Hun følger anvisningerne.

- Enhver, der studerer her, kender deres mands, deres forældres og deres børns rettigheder. Og der er ingen problemer i den slags familie, siger hun.

- Tal om kvindernes rolle i samfundet, fortsætter han. Igen følger hun trop.

- Kvinder har en god og vigtig rolle i samfundet, og hvis de bærer hijab, kan de gøre, som de vil og udføre deres arbejde, fortæller Naeems kone fra bag døren.

Talibaneren Mohammad Naeem filmer Puk Damsgård, mens hun interviewer hans kone. Han giver dog anvisninger om de fleste af hendes svar. (© DR Nyheder)

'Alt er godt'

Vi befinder os på koranskolen i Balkh i Mazar-e-Sharif-provinsen i det nordlige Afghanistan.

Herude på landet er livet blevet lettere, efter Taliban er kommet til magten.

Men det giver egentlig sig selv. For i Afghanistans landområder, hvor 70 procent af landets befolkning bor, er Taliban ikke nogen fremmed magt - men nogens nabo, bror eller søn.

Herude er Taliban kort og godt en del af folket.

- Vi plejede at være bange for, at nogen stjal vores motorcykler. Nu er der ingen, der generer os, vi kan gå i skole, og alt er godt, fortæller skolens leder, mullah Naeems far, da DR Nyheder besøger koranskolen.

Under den tidligere regering, som blev indsat i samarbejde med USA, var det mindre nemt, selvom skolen fik lov til at fortsætte:

- Det er bedre nu, hvor vi er frie, og alle er frie. Til forskel fra den tidligere regering som generede os. Vi kunne ikke fortsætte vores islamiske undervisning frit, fortæller Ashaqullah, som er lærer på koranskolen.

En bevæbnet Taliban-vagt i skolelokalet, hvor en gruppe drenge studerer koranen. (© DR Nyheder)

Uddannet i Pakistan

Det er talibaneren mullah Mohammad Naeem, der viser rundt på skolen.

Han er islamisk lærd og har studeret koranen - det er det, titlen mullah indebærer - og er nu en del af Talibans nye administration i provinsen med ansvar for skolerne.

Som mange andre talibanere har han været på koranskole i nabolandet Pakistan, der har spillet en essentiel rolle i Talibans magtovertagelse i Afghanistan.

Han kunne ikke studere i Afghanistan under den USA-støttede regering, fortæller han:

- De ville ikke lukke os ind i moskeerne, og vi kunne ikke fortsætte vores islamiske uddannelse. Vi blev fængslet af alle mulige grunde, nogle gange sagde de, at vi rekrutterede krigere og selvmordsbombere. Men det var propaganda det hele, fortæller Mohammad Naeem, som har været med i Taliban siden USA's indtog i 2001.

Mullah Mohammad Naeem har været med i Taliban siden USA's indtog i 2001. (© DR Nyheder)

En del af Talebans hardlinere har opholdt sig i netop Pakistan, hvis efterretningstjeneste støtter og styrer Taleban.

Og Naeem er hardliner - men alligevel imødekommende og en del af Talebans charmeoffensiv overfor Vesten.

Derfor interviewet med hans kone, som underviser de kvindelige elever, i døråbningen på koranskolen i Balkh.

Fra republik til emirat

Naeem er blot én blandt mange talibanere, der er blevet indsat i magtpositioner rundt omkring i landet, siden den militante islamistiske bevægelse tog magten for en måned siden.

I takt med at amerikanske og andre internationale styrker langsomt trak sig ud af landet, rykkede Taliban frem.

I august tog bevægelsens militære fremstød fart, og på under en uge indtog de størstedelen af landets provinser og i sidste ende også hovedstaden Kabul.

Som konsekvens forlod den afghanske regering landet, overlod magten til Taliban, og den 31. august forsvandt endegyldigt de sidste amerikanske soldater.

Samme dag fejrede Taliban ”befrielsesdagen” og erklærede, at landet nu ikke længere var en republik, men et islamisk emirat.

Kort efter annoncerede Taliban sin nye regering, og overalt i landet trådte de nye magthavere til på poster som politimestre og skoleledere og alt derimellem.

(© DR Nyheder)

Mohammad Naeems chef er den nye undervisningsminister i Balkh-provinsen, mullah Shahed Kheel.

Han har en fortid bag tremmer.

I tyve måneder sad han fængslet af USA på Bagram-basen for sine forbindelser til Taliban, der nu vil adskille mænd og kvinder på universiteterne og fokusere yderligere på islam.

- Som du ved, er vores land et islamisk land, og vi har vores eget uddannelsessystem. Men Afghanistan som islamisk republik havde ikke det nødvendige fokus på vores islamiske værdier i uddannelsessystemet.

- Så det, vi alle ønsker, er, at den måde som uddannelsessystemet fokuserede på andre emner, skal det nu også fokusere på islamisk viden, og vores børn skal lære islamiske værdier på lige fod med andre emner, fortæller han til DR Nyheder.

Frygten for 90'ernes Taliban

Det helt store spørgsmål for progressive afghanere og Vesten har siden magtovertagelsen været, hvor meget bevægelsen har ændret sig, siden de sidst havde magten i 1990'erne - ikke mindst hvad angår kvinders rettigheder.

Her måtte kvinder ikke gå på gaden uden burka eller mandlig eskorte.

Da kvinder tidligere på måneden demonstrerede for deres rettigheder i Kabuls gader, svarede Taliban-krigere igen med piskeslag.

Og da Taliban løftede sløret for landets nye regering, var der ikke én eneste kvinde på listen.

Til gengæld er ministeriet for kvinders anliggender nedlagt, og det berygtede ministerium for "amoral og dyd" er blevet genoprettet.

Ministeriet var ansvarlig for det religiøse politi, som håndhævede sharia-loven.

Taliban har også for nylig meldt ud, at kvinder ikke længere kan dyrke sport, fordi de risikerer at blive blottet i strid med islam.

Men piger og kvinder må altså gerne fortsat uddanne sig under det nye Taliban-styre, lyder det. Blandt andet på skoler som den i Balkh.

Det skal dog ske tildækket og adskilt fra drenge og mænd. Det gælder på Afghanistans universiteter - og på koranskolen, hvor kvinder og piger modtager undervisning i et separat lokale.

- Kvindelige studerende, som fortsætter deres studier med islamisk hijab, har det Islamiske Emirat ingen problemer med, lød det i sidste uge fra Afghanistans nye undervisningsminister, Abdul Baqi Haqqani.

På koranskolen i Balkh var kvinderne fuldt tildækkede i den heldækkende islamiske klædedragt, burka, da DR Nyheder besøgte deres separate klasseværelse, hvor de studerer koranen. (© DR Nyheder)

De velopdragne børn

På koranskolen i Balkh håber Mohammad Naeem, at provinsens børn i fremtiden kan være med til at gøre Afghanistan til et selvstændigt land.

- Vi gør vores bedste for at uddanne velopdragne børn til samfundet. Hvis vi får velopdragne børn, der er loyale og ærlige, er det til gavn for samfundet. Og så får vi forhåbentlig et selvstændigt land, fortæller Naeem selv om skolens arbejde.

Men det er ikke kun Vesten, Naeem skal overbevise om Talibans storhed og gode vilje.

På en gymnasieskole for drenge i hans hjemprovins taler Naeem til de forsamlede elever. Ved hans side står flere talibanere og skolens inspektør, som ser noget betuttet ud over besøget.

Eleverne på gymnasieskolen i Mazar-provinsen holder Taliban-skilte op og lytter troskyldigt, mens mullah Naeem taler. (© DR Nyheder)

Her er eleverne tvunget til at hylde Taliban, stå med bevægelsens flag og lytte til Naeems tale.

- Kære elever. Mit sidste budskab til jer i dag, er, at hvis I ikke følger disse råd, så bliver I ikke til noget. Alt, hvad vi gør, må vi gøre for Guds skyld, selv uddannelse. Og så skal I respektere jeres lærere, skole og bøger. Kan I love mig, at I altid vil respektere jeres lærere? Lyder det fra Naeem.

- Ja, svarer eleverne i kor, men i mængden siger enkelte drengeblikke mere end nogen ord.

Du kan se hele Horisont-udsendelsen, hvor Puk Damsgård besøger både land og by i Afghanistan her:

Horisont: Sæson 2021 – Taliban-politiet, biltyven og den bortløbne hustru

14. sep 2021 | 23 min.
SE PÅ DRTV
Billede der beskriver indhold fra Horisont: Sæson 2021 – Taliban-politiet, biltyven og den bortløbne hustru der kan ses på DRTV
Facebook
Twitter