Puk Damsgård: Irakisk valg er en chance for at samle nationen

Krigen med Islamisk Stat er ovre - i dag går irakerne til valg for fred og sammenhold.

I dag skal irakerne stemme til landets første parlamentsvalg, siden krigen mod terrororganisationen Islamisk Stat officielt sluttede i slutningen af sidste år.

Valget sker i en tid, hvor Irak sunder sig og forsøger at komme på fode efter den lange og hårde krig mod IS, hvor tusindvis af irakere blev dræbt og såret eller internt fordrevet.

Loading preview...

Sammenlignet med seneste valg i 2014, hvor terrororganisationen var i færd med at brede sig over store territorier, er der denne gang en anden optimisme i landet, fortæller DR's Mellemøst-korrespondent, Puk Damsgård, fra Irak.

- Efter krigen er muligheden der nu for at samle nationen og undgå tidligere års splid og konflikt. Det er lige præcis her, at parlamentsvalget i dag har en vigtig rolle. Og det, jeg har oplevet, når jeg kommer rundt, er, at befolkningen er klar til det.

- Der er en ufattelig træthed af det, der er foregået de sidste 15 år, og der er også en politikerlede, men alligevel fornemmer jeg, at det er vigtigt for folk at stemme i dag.

Læs også

Valgsteder åbne i Irak: Første valg siden sejr over Islamisk Stat

Den samlende figur

De vigtigste frontfigurer ved valget er blandt andet den siddende premierminister, Haider al-Abadi, som har siddet på posten siden 2014.

Abadi har stået i spidsen i kampen mod Islamisk Stat, som mange irakere opfatter som en succes, og har været en mere samlende figur end sin forgænger, Nuri al-Maliki.

Læs også

Iraks premierminister: Krigen mod Islamisk Stat er slut

Loading preview...

Maliki, som også stiller op ved valget, måtte træde tilbage i 2014, da Irak var på randen til at bryde sammen på grund af Islamisk Stats overtagelse af store dele af landet.

- Så har vi også en figur ved navn Hadi el-Amiri. Hans liste er den politiske platform for den paramilitære bevægelse ved navn Folkehæren, der blev dannet af primært shia-krigere i kølvandet på Islamisk Stats overtagelse, fortæller Puk Damsgård.

- Amiri er under stærk indflydelse fra Iran og kunne godt være en rival til den nuværende premierminister. Men han er også en mand, som mange især sunnier frygter, netop på grund af hans alliance med Iran og den rolle han har spillet i den primært shiitiske milits.

Læs også

Puk Damsgård: Krigen har delt Mosul i to

Opgør med splittelsen

Omkring 90 procent af Iraks befolkning er muslimer, og størstedelen af dem er shiitiske - cirka 60 procent, mens resten er sunnier.

De seneste mange år har det forhold skabt voldsom sekterisk splittelse i det irakiske samfund, men nu viser der sig tendenser til, at man er klar til at tage et opgør med sekterismen, fortæller Puk Damsgård.

- Det er klart, at i nogle af de sunni-dominerede områder, som også har været et problembarn for Irak i mange år og har været plaget af oprør og ekstremisme, har man i langt højere grad end resten af landet en politikerlede og ønsker ikke at deltage i valget.

- Men i sunni-dominerede byer som Fallujah, vest for Bagdad, er der nu sunnier, der opstiller på shia-lister. Og der er også vælgere, der uden tvivl vil stemme på den nuværende premierminister, fordi de tror på, at han kan bygge bro. Hans liste opstiller i alle Iraks 18 provinser, og han har forsøgt at sende et kraftigt signal til sunnierne om, at de også er en del af Irak ved at besøge de områder, de dominerer.

Læs også

Religionsrapport: Gammel religiøs konflikt sætter stadig Mellemøsten i brand | P1 | DR

Selv i en sunnitisk by som Mosul, er der tiltro til, at en mand som Abadi kan samle nationen. Det er nyt og kan komme til at betyde meget, når der skal dannes koalition og vælges premierminister efter valget.

Reelle valgtemaer på dagsordenen

Da irakerne sidst gik til valg i 2014, var landet under hårdt pres fra Islamisk Stat. Alligevel gik over 60 procent af irakerne ned og stemte.

Dengang var temaerne til valget netop identitet og handlede primært om sekteriske tilhørsforhold. I dag er situationen en ganske anden og valget handler om reelle temaer, som økonomi og arbejdsløshed. Også korruption har været på dagsordenen, fortæller Puk Damsgård.

- Det irakiske statsapparat er jo på mange måder gennemkorrupt og dysfunktionelt. Og så er det alligevel interessant at se, at i et land som Irak, som på mange måder er kaotisk, har man et rimeligt frit politisk klima.

- Man har også mere retfærdige valg, hvis man for eksempel sammenligner med det nylige valg i Egypten, som var præget af censur og trusler. Der er altså en meget mere blomstrende debat her, og nu også en debat om reelle temaer, der optager irakerne, siger hun.

Læs også

Poeten, balletpigen og bøffelhyrden

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter