Puk Damsgård: 'Markant og bemærkelsesværdigt', at al-Qaedas dræbte topleder opholdt sig i Kabul 

Taliban har i den grad et forklaringsproblem over for Vesten, mener DR's korrespondent Puk Damsgård.

Inden egypteren Ayman al-Zawahiri blev leder for al-Qaeda, var han i årevis højrehånd for al-Qaedas leder Osama bin Laden, som blev dræbt i en amerikansk militæraktion i 2011 i Pakistan. (Foto: SITE Monitoring Service)

Da USA søndag morgen omkring klokken 6 lokal tid dræbte lederen af den islamiske terrorbevægelse al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, skete det i Afghanistans hovedstad, Kabul.

Og at det var netop i Kabul, amerikanerne fandt ham, er i den grad værd at hæfte sig ved, fortæller Puk Damsgård, der er DR's korrespondent i Mellemøsten.

- Det er markant og bemærkelsesværdigt, at Zawahiri tilsyneladende boede i hovedstaden med sin familie - hører vi fra amerikanerne - i et hus midt i hovedstaden i Kabul, siger hun.

For det betyder, at nogle fra Taliban-bevægelsen formentlig er gået med til at huse ham, forklarer Puk Damsgård.

Her fortæller DR's korrespondent Puk Damsgård om drabet på al-Qaeda-lederen:

Hun understreger, at det ikke som sådan er en overraskelse, at dele af Taliban plejer forbindelser med al-Qaeda. Men det er alligevel bemærkelsesværdigt, at han befandt sig midt i hovedstaden.

Traditionelt ville man have forventet, at al-Qaedas medlemmer opholdt sig ude i diverse uvejsomme områder, som er kontrolleret af stammer, i grænselandet mellem Afghanistan og Pakistan, forklarer Puk Dmgård.

- At han kan sidde på den her måde i Kabul, rejser en byge af spørgsmål mod Taliban, fordi Taliban har lovet amerikanerne ikke at huse terrorister.

- Men det gør de så i høj grad. For selvfølgelig kan Ayman al-Zawahiri ikke sidde der, uden at der er nogle i Taliban-bevægelsen, der ved, at han er der.

Drabet på al-Qaeda-lederen fandt sted i Sherpur-distriktet, som ligger i den centrale del af Afghanistans hovedstad, Kabul:

Taliban fordømmer aktionen

Det var natten til tirsdag dansk tid, at USA's præsident, Joe Biden, oplyste, at lederen af den islamiske terrorbevægelse al-Qaeda var blevet dræbt i et droneangreb søndag morgen lokal tid i Afghanistans hovedstad, Kabul.

Han havde gemt sig i årevis, men tidligere i år lykkedes det amerikanske efterretningstjenester at finde ham, oplyser en højtstående embedsmand i præsident Joe Bidens regering ifølge Ritzau.

En talsmand for Taliban-bevægelsen, der vandt kontrol over Afghanistan for godt et år siden, da Nato-ledede styrker trak sig ud af landet, har også bekræftet over for Reuters, at en bolig i Kabul i weekenden var udsat for et angreb fra en drone.

Taliban fordømmer aktionen og betegner den som et brud på "internationale principper".

Området Sherpur i Afghanistans hovedstad, Kabul. (Foto: Wakil Kohsar © AFP or licensors)

'Taliban har i den grad et forklaringsproblem over for Vesten'

Det er dog ikke i sig selv overraskende, at der er al-Qaeda-medlemmer tilstede i Afghanistan, da der i toppen af Taliban-regimet sidder medlemmer af Haqqani-netværket, som også har en lang historik med al-Qaeda, fortæller Puk Damsgård.

Hvis det er tilfældet, at dele af Taliban-bevægelsen er gået med til at huse Ayman al-Zawahiri, så var det noget lignende, man så tilbage i 1990'erne, hvor Taliban inviterede den tidligere al-Qaeda-leder, Osama bin Laden, til Afghanistan.

- Så vi har lidt en cirkelfortælling her, som gentager sig. Og Taliban har i den grad et forklaringsproblem over for Vesten, fordi de jo det seneste år har forsøgt at positionere sig som en fredelig samarbejdspartner, siger Puk Damsgård.

Angreb er modsvar til kritik mod USA, siger journalist

For den amerikanske præsident, Joe Biden, og hans regering vil drabet på al-Qaedas topleder helt sikkert blive set som en stor sejr.

Både for præsidenten, men også for USA's kamp mod terrorismen, fortæller journalist Anne Alling, der bor og arbejder i USA.

- Biden er nu i et år blevet kritiseret for tilbagetrækningen fra Afghanistan, og en af de primære kritikpunkter har lydt, at man vil miste overblikket - altså antiterrorbekæmpelsen i Afghanistan. Det er det her et modsvar til.

Sådan lød det tidligere i dag fra journalist Anne Alling:

Med angrebet har Biden og hans regering vist, at man er i stand til at svare igen og samtidig demonstreret, at man stadig har styr på, hvad der foregår i Afghanistan. At man stadig er i stand til at bekæmpe terrorisme, selvom man ikke længere har "boots on the ground", fortæller Anne Alling.

USA's præsident Joe Biden om aktionen mod al-Qaeda-lederen:

Hun vurderer, at drabet er noget, som demokraterne kan bruge i det kommende midtvejsvalg som argument for, at Biden og demokraternes politik i forhold til Afghanistan holder stik.

Joe Biden har understreget, at ingen af Zawahiris familiemedlemmer kom til skade i angrebet, og at der heller ikke var andre civile tab.