Puk Damsgård: Meget voldsomme angreb i Ghouta

Det syriske regimes bombninger af byen Ghouta går hårdt ud over de civile, fortæller DR’s mellemøstkorrespondent.

Flere end 700 mennesker er inden for de seneste 36 timer blevet enten dræbt eller såret af den syriske regeringshær i det østlige Ghouta. (Foto: Mohammed Badra © Scanpix)

Flere end 700 mennesker er inden for de seneste 36 timer blevet enten dræbt eller såret af den syriske regeringshær i det østlige Ghouta nær den syriske hovedstad Damaskus.

Oplysningerne kommer fra observatørgruppen Syrisk Observatorium for Menneskerettigheder, som melder, at 123 mennesker er blevet dræbt, herunder 27 børn.

- Angrebene er meget voldsomme og ligner dem, vi så i december 2016 i den oprørskontrollerede østlige del af Aleppo, hvor regimet bombede intensivt og endte med at generobre kontrollen, siger DR’s mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård.

Civile betaler høj pris

Lommen i det østlige Ghouta er under oprørsstyrkernes kontrol, og har i mere end fire år været belejret af præsident Bashar al-Assads regeringshær.

For at nedkæmpe oprørsgrupperne har den syriske hær angrebet byen med artilleri og luftangreb. Angrebene er ifølge observatoriet eskaleret søndag aften.

Og det går hårdt ud over de omkring 400.000 civile, som bor i Øst-Ghouta.

- Hver dag bliver et stort antal civile dræbt og såret, og situationen er meget alvorlig. Dels fordi regimet ikke går af vejen for at angribe civile, felthospitaler, skoler, markeder og andre steder, hvor der er civile, fortæller Puk Damsgård.

- De har ikke mulighed for at flygte, og kun sjældent ankommer nødhjælp, som regimet i lange perioder har afskåret befolkningen fra ved for eksempel at nægte FN-organisationer adgang til området det meste af tiden.

Assad vil generobre området

Oprørsgrupperne i Ghouta består af flere fraktioner. Grupper relateret til oprørshæren Den Frie Syriske hær, salafistiske grupper og også krigere med relationer til den tidligere gruppe Jabhat al-Nusra, der har forbindelser til al-Qaeda.

- Det er regimets mission at generobre Ghouta, der ligger tæt på hovedstaden, og som er den sidste oprørsenklave tilbage så tæt på Damaskus, siger Puk Damsgård.

Facebook
Twitter