Det, der sker i Syrien lige nu, er særdeles opsigtsvækkende.
På få dage er oprørsstyrker stort set uden modstand rykket ind i Syriens næststørste by, Aleppo, og har overtaget kontrollen med byen og lufthavnen.
Oprørsstyrkerne fortsætter nu fremmarchen mod syd og er rykket ind i flere byer på landet nær Syriens fjerdestørste by, Hama.
Det skriver den britisk-baserede menneskerettighedsgruppe Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR).
- Der er tale om den største offensiv fra oprørsgrupper mod Syriens regime, som vi har set i årevis, siger DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård, som befinder sig i Libanon.
- Og ikke nok med det, så ser det ud til at være en meget succesfuld fremrykning fra oprørsgrupperne.
Der er tale om islamistiske militante, jihadistiske oprørsgrupper - særdeles Hayat Tahir al-Sham, som er fra Idlib-provinsen, fortæller korrespondenten.
Et Mosul-moment
Puk Damsgård sammenligner oprørsstyrkernes indtagelse af Aleppo med Islamisk Stats offensiv mod den irakiske millionby Mosul tilbage i 2014.
Her overtog Islamisk Stat på ganske kort tid byen, fordi den irakiske hær smed uniformen og løb væk.
- Vi har set det syriske regimes styrker og allierede iranske styrker gøre det samme i Aleppo, så oprørsgrupperne simpelthen bare har kunnet køre ind i byen, siger hun.
Svækkede allierede
Timingen er også bemærkelsesværdig, fordi offensiven begyndte, samtidig med at våbenhvilen mellem Israel og Hizbollah denne uge trådte i kraft.
Det syriske regime med Bashar al-Assad i front er allieret med Iran og den militante Hizbollah-bevægelse i Libanon, som lige nu er svækket efter krigen mod Israel.
- Det vil sige, at offensiven sker på et tidspunkt, hvor Syriens allierede er stækket, siger Puk Damsgård.
Samtidig er Bashar al-Assads anden allierede - Rusland - travlt beskæftiget i Ukraine.
- Den meget hurtige fremrykning kan skyldes, at regimet i øjeblikket er særdeles sårbart, siger korrespondenten.
Da revolutionen begyndte i Syrien i 2011, og regimet de efterfølgende år kæmpede i en blodig borgerkrig mod oprøret, var Assad afhængig af støtte fra netop Rusland, Iran og Hizbollah for at kunne modstå presset fra diverse oprørsgrupper.
- Hizbollah-krigere blev dræbt i hobetal i deres krig for Bashar al-Assads regime dengang. Så det er værd at bemærke timingen i den her fremrykning, og om oprørsstyrkerne rykker videre end Aleppo, siger Puk Damsgård.
- Borgerkrigen er aldrig rigtig sluttet, og Assad kontrollerer ikke hele landet. Nu vil oppositionsgrupperne blive vakt til live igen, for måske ser de en mulighed for at afsætte styret.
Assad: Vi kan besejre dem
Det syriske militær sagde i går, at man har gennemført en "midlertidig tilbagetrækning af tropper" i Aleppo som forberedelse til en modoffensiv mod det, militæret betegner som terrorister.
- Syrien fortsætter med at forsvare sin territoriale integritet mod alle terrorister og deres støtter, og Syrien er i stand til – med hjælp fra sine allierede og venner – at besejre dem og eliminere dem, uanset hvor alvorlige angrebene er, skriver Bashar al-Assads præsidentkontor på X.
Den iranske udenrigsminister, Seyed Abbas Araghchi, rejser til Damaskus i dag, hvor han skal tale om situationen med syriske embedsmænd, oplyser det iranske udenrigsministerium.
Russiske angreb
I aftes oplyste Rusland, at landets luftvåben har støttet hæren i Syrien i kamp mod oprørsstyrkerne de seneste dage.
I dag skriver Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR) ifølge BBC, at Rusland har udført fem luftangreb rettet mod en flygtningelejr i et kvarter i Idlib.
I en tidligere opdatering skriver SOHR, at russiske angreb også har ramt landområder i Idlib og Hama, hvor oprørenes offensiv "for nylig har taget kontrol". Idlib og Hama ligger syd for Aleppo.
Mindst 372 personer er blevet dræbt, siden kampene brød ud onsdag, vurderer SOHR. Tallet inkluderer både militært personel og civile.