Puk Damsgård: Produktion af tv-serier til ramadanen fortsætter trods udgangsforbud

Egyptiske filmfolk optager de populære ramadan-serier på filmset, som udgør de rene smittereder. Kunstnere savner beskyttelse.

Skuespiller May Elghety spiller en stor rolle i en ramadan-serie. Serien bliver optaget under ramadanen. (Foto: © Puk Damsgård)

Det ligner til forveksling Kairos travle Khan el-Khalili basar i hovedstadens historiske kvarter. Sælgerne hænger på skamler foran deres butikker med tæpper og nips, og de handlende glider forbi hinanden og modellerne af faraoernes dronning Nefertiti.

Men den brostensbelagte smalle gade med olielamper til salg ligger i Media City. Et kompleks af filmkulisser midt i den vidtstrakte ørken vest for hovedstaden.

Sælgerne og de handlende er statister, der først bevæger sig, når kameraet kører og klaptræet viser "episode 19, scene 14, shot 1-2, take III".

Hår og makeup bliver gjort klar før optagelserne. (Foto: © Puk Damsgård)

Ved siden af instruktøren følger skuespillerinde May Elghety optagelserne på monitoren, mens hun afspritter sine hænder. I næste scene er hun med.

Parykken gør det unge stjerneskud på den egyptiske filmscene ældre og forandrer hende til kvinden Ward. I ramadan-serien og familiedramaet Sultanet el-Moez bliver Wards mand slået ihjel, og hun kæmper med barnløshed.

I sidste øjeblik måtte en erstatning findes for en af de mandlige skuespillere i serien, der på grund af corona-nedlukning sidder fast i udlandet.

- Da Egypten lukkede ned for at mindske coronavirus, var jeg overbevist om, at det også ville gælde filmbranchen, fortæller May Elghety.

Folk i bevægelse mellem hinanden

Et filmset er i sit DNA en højrisikozone for smittespredning. En konstant summende myretue af fotografer, lydfolk, assistenter, runnere og skuespillere i bevægelse mellem hinanden i døgndrift med en stram deadline. Scenerne skudt denne dag skal bringes i TV tre dage senere.

Derfor fortsætter optagelser til diverse serier langt ind i selve fastemåneden.

May Elghety er 21 år og debuterede på TV for tyve år siden, da hun var et år gammel. Siden har hun spillet med i et væld af serier og film gennem sin barndom og sine teenageår. Hendes assistent har fulgt hende, siden hun var elleve og følger hende nu rundt med håndspritten parat.

På filmsettet er den lille flaske alkohol det eneste varsel om, at holdet befinder sig i en coronapandemi.

Ingen dækker sig til med mundbind eller handsker, og da May Elghety skal have rettet sminken inden sin scene, er hun omgivet af to sminkører uden beskyttelse.

  • Formanden for det egyptiske skuespillerforbund Actors Syndicate, Ashraf Zaki, gjorde det tidligt klart, at optagelserne ville fortsætte uagtet coronapandemien. (Foto: © Puk Damsgård)
  • Skuespiller May Elghety skal bære paryk under optagelserne. (Foto: © Puk Damsgård)
  • May Elghety gør, hvad hun kan for at passe på sig selv på trods af optagelser med mange mennesker. Hun så gerne, at optagelserne var blevet droppet på grund af corona. (Foto: © Puk Damsgård)
  • Filmproduktionerne i Egypten fortsætter på trods af coronakrise. (Foto: © Puk Damsgård)
1 / 4

- I begyndelsen blev der desinficeret ofte, og folk gik med mundbind og handsker. Men alt dette er, som du kan se, forsvundet. Og jeg skal også spille tæt sammen med andre og give kram, siger hun.

Derfor er May Elghety bekymret. Faktisk i en grad så hun helst foretrak ikke at indspille ramadan-serien.

- Mange af os lever med vores ældre familiemedlemmer eller har børn, så derfor er det her på ingen måde optimalt, siger hun.

Alligevel føler hun sig magtesløs uden et reelt valg. For hendes karriere vil ligge i ruiner mange år frem, hvis hun nægter at være med, siger hun.

- Det vil hænge ved mit navn, hvis ikke jeg møder op.

Industri domineret og kontrolleret af staten

I løbet af marts annoncerede de egyptiske myndigheder en række tiltag for at inddæmme coronasmitten. Udover at opfordre til at holde afstand og ikke forsamle sig lukkede myndighederne restauranter, skoler, kirker, moskeer, flytrafik og indførte udgangsforbud mellem 19 og 06 - et forbud, der siden under ramadanen er opblødt til 21-06.

Men rundt om i byen kunne man, efter udgangsforbuddet trådte i kraft se filmhold, der arbejdede i døgndrift og fik tilladelse til at køre ud om aftenen.

DR Nyheder har været i kontakt med tre filmfolk og castere, der bekræfter at produktionen af ramadan-serier fortsætter hele natten på trods af udgangsforbud.

Den egyptiske filmindustri og produktionen af ramadanens dramaserier er en millionindustri. En industri der er domineret og kontrolleret af staten.

Produktionsselskabet Synergy, der dominerer produktionen af dramaserier er ejet af mediekonglomeratet Egyptian Media Group, som ifølge lokale rapporter og Reporters Without Borders er ejet af efterretningstjenesten.

Kører over skærmen i hele Mellemøsten

I takt med at Egypten lukkede ned, fortsatte filmproduktionerne, der bliver optaget og redigeret i løbet af ramadanen, mens de kører over skærmen i stuerne i hele Mellemøsten.

Formanden for det egyptiske skuespillerforbund Actors Syndicate, Ashraf Zaki, gjorde det tidligt klart, at optagelserne ville fortsætte uagtet coronapandemien. Den 18. marts udtalte han i et telefoninterview til Mehwar TV:

- Optagelserne vil ikke stoppe i ramadanen, og vi har arrangeret med produktionsselskaberne at tage forholdsregler under optagelserne som desinficering af lokationen, af holdet og undlade at filme gruppescener.

Nogle uger senere i begyndelsen af april udtalte Ashraf Zaki, der selv har en lang fortid som skuespiller:

- Jeg takker mine kolleger, soldaterne for at forlade deres hjem for at gøre folk glade.

Netop denne kommentar bed den unge skuespiller May Elghety mærke i.

  • Den egyptiske filmindustri og produktionen af ramadanens dramaserier er en millionindustri. Industrien er domineret og kontrolleret af staten. (Foto: © Puk Damsgård)
  • Der bliver optaget lige op til deadline. (Foto: © Puk Damsgård)
1 / 2

- Vi er mange skuespillere, der elsker vores arbejde, men alligevel føler, at det er forkert, at vores forbund siger, vi skal ofre vores liv for, at folk kan sidde derhjemme og se serier i ramadanen. Vi har alle Netflix, og Hollywood har stoppet filmproduktionen. Der er en stor risiko forbundet med, at vi bliver ved, siger hun.

På Facebook beklagede manuskriptforfatteren Mariam Naoum sig også over forholdene i filmbranchen, da hun skrev følgende:

- Netværk presser producenterne, fordi de vil sende, og produktionsselskaberne presser castet og filmhold til at optage, og filmholdet er tvunget til at filme ud fra en følelse af ansvar og frygt for at miste deres indkomst i fremtiden (...) og forbundene, de ser os knokle og kan ikke få sig selv til at give en melding om at stoppe produktionen på trods af, de får dusinvis af opkald fra skuespillere og folk hver dag, der siger, de ikke ønsker at filme længere.

Hektisk og energisk stemning

På filmsettet i Media City virker stemningen hektisk og energisk, også selvom der ingen beskyttelse er. I sin sidste scene spiller May Elghety over for en aldrende skuespiller. Unge og ældre befinder sig mellem hinanden, og kamerafolk rører ved de samme knapper og dimser på kameraer og hejsesystemer.

Eftersom jeg også befinder mig på settet, bliver jeg indsat som en ekstra statist i kulisserne af Khani el-Khalili-gaden og får serveret te tre gange, mens andre statister vandrer forbi og gør gaden travl på optagelserne.

Mens ramadanen på mange måder er påvirket af corona, al den stund det er forbudt at bede i landets moskeer, kan egypterne stadig følge med i årets ramadan-serier.

May Elghety har ofte dage på 12, 15 og 17 timer.

- For et par år siden var jeg med i en anden serie, og vi var så pressede, at vi optog en episode samme nat og morgen, som den skulle sendes. Men vi lykkes jo altid, siger hun.

Beskytter ikke medlemmernes rettigheder

Det er ikke kun kunsterne selv, der er utrygge ved situationen. Mahmoud Osman er advokat med speciale i kreative rettigheder ved Association for Freedom og Thought and Expression (AFTA ), og har indsigt i skuespillernes kontrakter og rettigheder.

Udover at de ifølge Osman generelt har meget få rettigheder og kan blive pålagt at betale et større beløb, hvis de ikke møder op på settet, burde de i nuværende situation være omfattet af force majeure.

Han mener, at forbundet undlader at beskytte de medlemmer, de er sat i verden for at hjælpe.

- Ifølge artikel fem i Artist Unions Law skal syndikatet garantere medlemmernes rettigheder. Men i virkeligheden sker det modsatte. Vi noterede, at Ashraf Zaki som formand for syndikatet tog selskabernes side og sagde, at kunsterne skulle ofre sig for publikum. Det er imod loven, siger Mahmoud Osman, der påpeger, at der ingen tvivl er om, at filmset er højrisikomiljø hvad angår smittefare.

- Der er mange mennesker på lidt plads som ikke tager nogen forholdsregler, som ikke kan holde afstand. Een syg person vil være nok til at smitte hele filmholdet, siger han.

Formanden for skuespillernes forbund Ashraf Zaki ønsker ikke at kommentere på forholdene over for DR nyheder.

Statister på settet vil tage billeder med May Elghety efter dagens optagelser. Der bliver ikke taget højde for afstand eller beskyttelse. (Foto: © Puk Damsgård)

Da May Elghety er færdig med dagens sidste scene, sætter hun mod et lille omklædningsrum. På vejen bliver hun oppasset af ivrige statister, der vil fotograferes med den unge stjerne. De stimler sammen i en rundkreds, og mobilerne kommer på højkant, inden May Elghety kan sætte sig foran spejlet og blive hjulpet af med parykken.

Da hun pakker sammen og går mod bilen, der skal køre hende hjem til sin familie, trækker hun i nye gummihandsker og et mundbind.

- Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at beskytte min familie, siger hun.