Puk Damsgård: Retssager mod Mursi ligner en farce

Retssagen mod den afsatte egyptiske præsident Mohamed Mursi er udsat til næste søndag, fordi forsvareren ikke kan høre Mursi.

En tildækket kvinde viser sin støtte til Mohamed Mursi, som sidder fængslet, og søndag mødte op til endnu en retssag. Mohamed Mursi selv anerkender ikke retten og ser sig selv om landets legitime præsident. (Foto: Mohamed al-Sayagh © Scanpix)

Anklagen lyder på spionage mod Egypten, og den hovedanklagede er placeret i et lydtæt glasbur, som dommeren kan skrue op og ned for efter behag.

Søndag skulle endnu en retssag mod Mohamed Mursi have startet, men den blev udsat, fordi den afsatte præsidents forsvarer protesterede, fordi de ikke kunne høre deres klient ordentligt igennem det glasbur, som han er placeret i.

Mangler at se beviserne

Endnu er der derfor ingen beviser på bordet i sagen, og DR Nyheders korrespondent i Kairo, Puk Damsgård, mener, det er svært at sige noget om udfaldet af sagen, fordi vi kun hørt anklagerne.

- Vi mangler stadig at se bevismaterialet. Men vi kan i hvert fald sige, at de her sager, der er mod Mursi, til en vis grad er politisk motiveret, siger Puk Damsgård.

Korrespondenten henviser til den kamp, som foregår mellem det egyptiske militær og Mohamed Mursi og Det Muslimske Broderskab, da Mursi blev valgt som præsident.

Ligner en farce

Efter kun godt et år som Egyptens første folkevalgte præsident afsatte militæret ham og suspenderede den forfatning, som han havde fået trumfet igennem.

Siden er han blevet anklaget for en lang række forhold - senest altså at have spioneret og arbejdet sammen med Iran og Hizbollah-bevægelsen i Iran mod Egypten tilbage i 2005.

Og de mange retsmøder har været noget af en særlig affære, fortæller Puk Damsgård.

- Vi må konstatere efter de retsmøder, der har været, at de har udviklet sig til en farce. Mursi sidder placeret i et lydtæt glasbur, hvor dommerne kan skrue op og ned for hans stemme efter behag, siger Puk Damsgård.

- Og grunden til, han sidder placeret der, er, at han ved først møde råbte og skreg, at han stadig er landets legitime leder, og at han på ingen måder vil anerkende rettergangen.

Facebook
Twitter