Puk Damsgård: Saudi-Arabien og Iran har indledt en kold krig i Mellemøsten

Saudi-Arabiens kronprins anklager Iran for militære aggressioner, men Iran afviser.

Saudi-Arabiens kronprins anklager Iran for aggressioner. (Foto: © HAMAD I MOHAMMED, Scanpix)

Saudi-Arabien har nu totalt blokeret Yemen for nødhjælp. Det er en reaktion på, at Houthi-oprørerne i Yemen lørdag foretog et mislykket missil-angreb på Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh.

- Det er en regional kold krig mellem Iran og Saudi-Arabien.

Sådan betegner Mellemøst-korrespondent i DR Nyheder Puk Damsgård situationen efter missilangrebet og den efterfølgende blokade.

- Både Saudi-Arabien og Iran kæmper lige nu om indflydelse via deres forskellige partnere i Syrien, Irak, Libanon og Yemen, siger Puk Damsgård.

Missil affyret mod lufthavn

Lørdag blev et ballistisk missil, der var sendt afsted fra Yemen, skudt ned nær Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh. Ifølge saudiaraberne er det Iran, der har forsynet oprørere i Yemen med missilet.

Den handling opfattes som en krigshandling i Saudi-Arabien. Det skulle kronprinsen, Mohammed Bin Salman, have fortalt den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, ifølge stats-tv. Det skriver BBC.

Men Iran afviser at have forsynet oprørsgruppen med våben. I går sagde landets udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, at Saudi-Arabiens "regionale mobning" truer hele Mellemøsten.

Saudi-Arabien og Iran længe kendte fjender

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch kritiserer houthierne og siger, at missilaffyringen sandsynligvis er en krigsforbrydelse.

Saudi-Arabien og Iran er traditionelle ærkefjender, fortæller DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård.

- Iran har indenfor de seneste år udvidet sin indflydelse i mellemøsten betragteligt. Og det Saudi-Arabien forsøger på, bakket op af sin partner, USA, er at dæmme op for den indflydelse i regionen.