Tema Krigen i Syrien

Puk Damsgård: Situationen i Aleppo kan ændre sig fra det ene minut til det andet

Selvom civile og oprørere er blevet evakueret fra det østlige Aleppo siden i går, er situationen stadig skrøbelig, siger DR's mellemøstkorrespondent.

6.000 civile og oprørere er blevet evakueret fra det østlige Aleppo, siden evakueringen gik i gang i går. (Foto: Karam al-Masri © Scanpix)

Omkring 6.000 civile og oprørere er blevet evakueret fra det østlige Aleppo i Syrien, siden evakueringen begyndte i går.

Men våbenhvilen mellem parterne i konflikten er stadig meget skrøbelig, ligesom man har set det i Syrien de senere år, når parterne har indgået aftaler om våbenhviler.

Det forklarer DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.

- Selvom der ikke umiddelbart er kampe nu, skal vi ikke glemme, at det er en krigszone, som man evakuerer fra, og det er en aftale mellem to parter, som i udgangspunktet overhovedet ikke stoler på hinanden. Så det er jo en meget delikat situation, som kan ændre sig fra det ene minut til det andet, forklarer hun.

Evakuering fortsætter

Indtil videre er omkring 6.000 mennesker, hvoraf cirka 3.000 er oprørere, blevet evakueret. Mange af dem, som blev evakueret i går er sårede, syge og ældre, som har brug for øjeblikkelig hjælp.

- Men dem som så bliver kørt ud, de kommer til oprørskontrollerede områder, fortæller Puk Damsgård.

Hun forklarer, at de evakuerede kommer ud fra det hærgede østlige Aleppo via busser og ambulancer. Først bliver de kørt ud af byen - først gennem det, der tidligere var krigszonen, og derefter kommer de ind i de regimekontrollerede områder, og til sidst bliver de kørt ud til nogle andre oprørskontrollerede områder.

Tusinder venter stadig

Puk Damsgård fortæller, at der stadig er lidt usikkerhed om, præcis hvor mange mennesker, der har behov for at komme ud af den lille lomme af Aleppo.

Man mener dog, at der er tale om op mod 30.000 mennesker.

- Det, der skal til for at få dem ud, er jo først og fremmest, at den skrøbelige våbenhvile og aftale kan holde. For de civiles skyld må man håbe, at den holder så længe, at alle dem, som vil ud, kan komme ud, siger hun.

Og selvom Aleppo er en voldsomt krigshærget by, understreger Puk Damsgård, at der formentlig alligevel vil være en del mennesker, som ikke er interesseret i at blive evakueret og forlade det østlige Aleppo.

- For nogle vil det være den bedste løsning, hvis de ikke er under belejring og lever i en krigszone længere. Det vil være en bedre mulighed for dem end at blive flyttet til et andet område, fordi området, de kommer til, også er oprørskontrolleret, forklarer hun.

Ifølge Puk Damsgård skyldes det blandt andet, at man ikke ved, om regimet på sigt vil forsøge at overtage de oprørskontrollerede områder, som de civile bliver kørt til.