Tema Krigen i Syrien

Puk Damsgård: Sorgen i Aleppo er altoverskyggende

Konstante bombardementer, mangel på fødevarer, lægehjælp og fødevarer gør tilværelsen utålelig for de mange tusind syrere, der er fanget i de belejrende områder i det østlige Aleppo.

Syriske og russiske krigsfly bombarderer den syriske by Aleppo i et af de værste angreb i den fem år lange krig. 250.000 civile er fanget. Billedet her er fra den 27. september, hvor adskillige bomber faldt over byen. (Foto: Karam al-Masri © Scanpix)

I Syrien fortsætter regeringshæren sine bombardementer mod det østlige Aleppo, som er kontrolleret af oprørsstyrker.

Mindst 320 civile - heriblandt 100 børn - er blevet dræbt i den seneste uge, og endnu engang taler FN om en humanitær katastrofe.

Nødhjælpschef Stephen O'Brian siger til FN's Sikkerhedsråd, at Aleppo står i en situation ulig alt andet, der er set i den fem et halvt år lange borgerkrig.

Vi ser rigtigt mange børn blive hevet ud fra murbrokkerne. De er støvede, de er blodige, og de er livløse.

Puk damsgård

Civile i det østlige Aleppo beskriver også situationen som fuldstændig forfærdelig, fortæller DR’s Mellemøstkorrespondent Puk Damsgård fra Kairo i Egypten.

- De går kun uden for en dør, når det er absolut nødvendigt. De fortæller, at bombardementerne er voldsomme, intense og på nogle tidspunkter nærmest konstante. De oplever også de nye bomber, som russerne angriber med, der er designet til at ramme underjordiske strukturer, så de ryster godt og grundigt under dem.

- De føler sig fanget derinde. Forleden var det et bageri, der blev angrebet, så der er ingen, der kan føle sig sikre, fortæller Puk Damsgård, som har talt med nogle af indbyggerne i det østlige Aleppo.

Sådan er livet

Der er mangel på mad, markederne løber tør for grøntsager, mange områder er uden elektricitet, og civilbefolkningen lever sekund for sekund, fortæller Puk Damsgård.

- Men så er der det altoverskyggende derinde: Sorgen over de dræbte. Vi ser rigtigt mange børn blive hevet ud fra murbrokkerne. De er støvede, de er blodige, og de er livløse, og sådan er livet simpelthen i det østlige Aleppo i øjeblikket, fortæller hun.

Det er umuligt for civilbefolkningen af flygte ud af Aleppo, for byen er belejret, og der er ingen humanitær hjælp ud af byen i øjeblikket.

- Jeg har talt med en mand, hvis kone er gravid med tvillinger, og som skal føde om to måneder, og de vil meget gerne ud, for det er meget, meget svære forhold at føde tvillinger under. Men pt. er det simpelthen umuligt for dem.