Puk Damsgård: Tyrkiet går ind i Syrien for både at ramme IS og kurderne

Tyrkiet krydser grænsen og angriber sine to værste mareridt inde i Syrien: Islamisk Stat og Syriens kurdere.

Røg efter luftangreb på Islamisk Stat i Syrien set fra den tyrkiske side af grænsen. (Foto: © SEDAT SUNA, Scanpix)

Tyrkiske kampvogne er rullet ind over grænsen til Syrien for at slå terrorister fra bevægelsen Islamisk Stat (IS) ned.

Specialstyrkerne er gået ind i grænsebyen Jarablus i Aleppo-provinsen og får støtte af bombefly fra den amerikansk-ledede koalition.

Den åbenlyse trussel mod tyrkerne er Islamisk Stat, siger DR Nyheders Mellemøsten-korrespondent Puk Damsgård.

- Tyrkere bliver dræbt af Islamisk Stat, der affyrer artilleri ind over grænsen til Tyrkiet.

Men Tyrkiet øjner også en anden alvorlig trussel inde i Syrien, nemlig kurderne.

- Når Tyrkiet går ind militært nu, er det for at få IS væk fra grænsen, men det er lige så meget for at undgå, at kurdiske styrker indtager byen Jarablus. Syrien har udviklet sig til et mareridt for Tyrkiet, siger Puk Damsgård.

Syriske kurdere poserer på en statue af Basel al-Assad, den syriske præsidents afdøde storebror, i den nordøstlige by Hasakeh i Syrien. (Foto: © DELIL SOULEIMAN, Scanpix)

Tyrkiets store frygt er kurdisk selvstyre

Tyrkiets store frygt er, at kurderne får deres eget lille selvstyre syd for grænsen.

De syriske kurdere er nemlig den forlængede arm for det kurdiske arbejderparti PKK, der kæmper for uafhængighed i det sydøstlige Tyrkiet.

Siden revolutionen i Syrien gik i gang, har de syriske kurdere formået at udråbe selvstyre i tre kommuner.

- Jeg har rejst i området, og det er som at være i et andet land. Der er kurdiske skoler, og der er kurdisk politi. Den udvikling har Tyrkiet set på med stor bekymring og frygt, siger Puk Damsgård.

Men kurderne er vores vigtigste allierede

Og nu er det, at det for alvor begynder at blive kompliceret.

De syriske kurdere er nemlig den allervigtigste og mest slagkraftige allierede for den USA-ledede koalition og dermed også for Danmark.

- Det har længe været et dilemma. Når tyrkerne angriber IS er det med koalitionens hjælp. Men det bliver udfordrende, når tyrkerne angriber de syriske kurdere, som støttes af koalitionen. Det komplicerer indsatsen mod IS, og det understreger, hvor mange individuelle interesser, der er i Syrien, siger Puk Damsgård.

De syriske kurderes nordøstlige hjørne af Syrien er blevet stadigt større i takt med, at de har haft succes på slagmarken og erobret positioner fra IS.

- De har allerede gjort sig klar til at erobre Jarablus fra IS. Men nu er tyrkerne kommet kurderne i forkøbet, så de ikke udvider deres område endnu længere mod vest.

Tyrkiets leder Tayyip Erdogan og Syriens leder Bashar al-Assad (til højre), da de mødtes i Bodrum i Tyrkiet i 2008. (Foto: © Stringer/Turkey, Scanpix)

Nye vinde blæser i Tyrkiet og Syrien

Og nej, kompleksiteten i Syrien stopper så heller ikke her.

Tidligere på ugen sagde Tyrkiets premierminister Binali Yildirim, at Syriens præsident Bashar al-Assad kan komme til at spille en midlertidig rolle, når der skal skabes fred i Syrien.

- Der er nye vinde, der blæser. I starten af revolutionen i Syrien var Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan en af de første til at fordømme Syriens præsident Assad og alliere sig med oprørerne. Men det syriske styre og det tyrkiske styre er begyndt at få nogle af de samme interesser i Syrien.

For nylig bombede syriske styrker for første gang kurderne i det nordøstlige Syrien.

- Kurderne er begyndt at blive et problem for både præsident Assad, men så sandelig også for Erdogan. Der går masser af rygter om, at der er et lille tøvejr i gang mellem Damaskus og Ankara.

Tyrkiet har ellers længe stået fast på, Syriens præsident Assad skulle afsættes, før fred i Syrien var en mulighed.