Puk Damsgårds dagbog fra Yemen: Flygtningene i værelse 204

DAG 4: På et turisthotel i Yemens hovedstad er alle 47 værelser optagede - men af flygtninge, ikke turister.

(Foto: (C) DR Nyheder)

I værelse 204 på anden sal er Basil Halebi, hans hustru og fire børn flyttet ind. For to måneder siden flygtede de til hovedstaden Sana'a fra bombardementer ved havnebyen Hodeida ved Yemens vestlige kyst.

- Vi var så bange for vores børn. Derfor solgte vi de guldsmykker, min hustru fik til vores bryllup, så vi havde lidt penge på lommen. Halskæde og ringe. Det hele blev solgt, fortæller Basil.

Centrum i familiens liv er blevet et af Sarh Sheba Tourist Hotels enkeltmandsværelser. Børnene sover i sengen ved vinduet, mens Basil og konen må ligge på en madras på gulvet.

De har monteret en snor fra bag gardinet ved vinduet til værelsesdøren, hvor familiens vasketøj hænger til tørre. På værelset har familien eget toilet, og hotellets 47 værelser udgør et nærmest luksuriøst alternativ for Yemens internt fordrevne.

I hvert fald sammenlignet med forblæste og tilsandede lejre, hvor mennesker lever under presenninger i bagende sol, og hvor kvinderne må vandre kilometer for at kunne tisse i fred bag en busk.

Denne eftermiddag gemmer Basils hustru sig lige bag døren på badeværelset. Ikke fordi hun skal tisse, men fordi jeg ankommer med fremmede mænd i hendes midlertidige hjem.

 • I hvert værelse på hotellet bor der familier. På nogle værelser deles ti personer om den trange plads. (Foto: (C) DR Nyheder)
 • Tøjsnoren går igennem det lille enkeltmandsværelse. (Foto: (C) DR Nyheder)
 • Mennesker på flugt er kun skygger af sig selv. Selvom de bor på hotel, savner de at være hjemme. (Foto: (C) DR Nyheder)
1 / 4

- Hvad i alverden skal vi med shampoo?

Som hotelværelser verden over er flest, findes der intet køkken. Basil har installeret et gasblus bag indgangsdøren. Hans yngste datter Mariam sidder på sengen med sin storesøster.

De spiller kort og venter på, at krigen skal slutte. Venter på det totalt overbookede hotel, en mellemstation med nusset gulvtæppe men med tv på værelset, hvis der ellers er elektricitet.

Nogle familier får værelset betalt af humanitære organisationer. Andre betaler selv.

- Det eneste jeg har fået fra en NGO var en kiks, fortæller en mand, der har mast sig ind i Basils værelse.

- De giver os nogle underlige ting, griner Basil så hans runde, grønne øjne i det brune ansigt bliver lidt mindre.

- Hvad mener du, spørger jeg.

- Jeg fik en flaske shampoo…og altså, jeg bruger jo ikke shampoo, bemærker han og rører sig selv på den nøgne isse.

- Og tandbørste. Jeg har aldrig haft en tandbørste. Jeg fik også et håndspejl.

Hele værelset runger af mandelatter.

- Det kan jo være, din hustru kan bruge det, indvender jeg.

- Hvad i alverden skal vi med shampoo og spejl? Det kan vi ikke leve af. Vi har brug for ris og sukker, buldrer Basil.

Turisthotellet Sarh Sheba Tourist Hotels huser adskillige familier med børn, som er flygtet fra deres hjem i de krigshærgede områder i Yemen.

Mens den humanitære organisation tilsyneladende har fokuseret lidt for meget på hygiejne til Basils smag, er familien selv mest optaget af at vende tilbage til deres hjem i Hodeida.

Byen og især havnen som den vigtigste livsnerve for forsyninger til det nordlige Yemen udgør i øjeblikket det centrale punkt i krigen.

Den saudi-ledede koalition vil fravriste houthierne kontrollen med havnebyen, og indtil videre har FN formået at forhindre et ultimativt angreb på byen, selvom der har været kampe og luftangreb, og tropper fra syd er rykket tættere på.

Alle venter på at kunne tjekke ud

Alligevel overvejer familien Abdallah er rejse tilbage til Hodeida inden for få dage. De bor to etager oven over Basil, i hotellets værelse 404.

De har lejet det for 70 dollars om måneden. Familiefader Khaled Abdallah sidder på sengen og stirrer ud i rummet på de seks andre familiemedlemmer som optager pladsen.

Flere af familierne har indrettet et lille hjørne, hvor de kan lave mad, selvom der egentlig ikke er plads. (Foto: (C) DR Nyheder)

Han er lærer, men har ikke fået løn i mange måneder. Måske er det derfor hans arme hænger fra skuldrene som om, de ikke længere hører til hans krop. Måske har apatien sat sig i knoglerne.

Datteren Afham på 12 år, der bærer et solgult tørklæde om håret, burde snart begynde sit næste skoleår i 7. klasse.

Men skoleåret er forsinket både i det nordlige og sydlige Yemen, mange børn som Afham er på flugt, og skolerne kæmper med lærermangel på grund af de manglende lønudbetalinger.

- Selv da jeg arbejdede, inddelte vi ugen i dage, hvor os lærere dækkede ind for hinanden. For vi blev nødt til at have et andet job ved siden af for at tjene penge,” fortæller Khaled Abdallah.

I hotellets reception er der rift om de bløde sofaer og den dybe lænestol. Ungerne laver fjolleansigter i det rektangulære spejl.

Lobbyens udsmykning og turkise farver har engang udgjort et autentisk og hyggeligt miljø for europæiske kulturturister.

Flygtningene drømmer om at vende hjem. De hader deres liv på hotellet, selvom det er bedre forhold end lejre i ørkenen. (Foto: (C) DR Nyheder)

Aldrig har hotellet haft så mange gæster. Og burde jeg tilføje: Så mange og så utilfredse gæster, der hellere i dag end i morgen vil tjekke ud af deres liv på et turisthotel for at vende hjem til det liv, de kender.

Grafik: Morten Fogde. Kilde: RiskIntelligence
Grafik: Morten Fogde. Kilde: RiskIntelligence

 • I over tre og et halvt år har der været krig i Yemen mellem houthi-oprørerne og den internationalt anerkendte regering, der er ledet af præsident Abdrabbuh Mansour Hadi.

 • Houthi-oprørerne kontrollerer hovedstaden Sanaa og de folkerige provinser i den nordlige og vestlige del af landet.

 • En koalition af arabiske lande gik i 2015 ind i krigen på regeringens side. Koalitionen er ledet af Saudi-Arabien. USA, Storbritannien og Frankrig støtter denne koalition, blandt andet med våben, logistik og rådgivning.

 • Saudi-Arabien ser houthi-oprørerne som en trussel, fordi de er støttet af Iran. Saudierne har gennemført massive bombekampagner og indført blokader, der har påvirket import af varer og nødhjælp. Ofte er civile mål blevet ramt, hvad end det har været begravelser, bryllupper, hospitaler eller en busfuld skolebørn.

 • Houthierne har sendt missiler ind over Saudi-Arabien. Saudi-Arabien anklager Iran for at smugle våben til houthierne gennem havnebyen Hodeida langs Yemens vestkyst. Det afviser Iran.

 • Mindst 10.000 menes at være dræbt i krigen, men tallet kan være langt højere, da ingen har det fulde overblik.

 • Yemen har samtidig længe været centrum for terrorgrupper som Al-Qaeda og

 • Visse steder ved fronten kæmper Al-Qaeda-relaterede grupper på koalitionens side.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk