Puk Damsgårds dagbog fra Yemen: Kælderens utæmmelige ungdom

DAG 10: Korrespondenten møder en gruppe unge, der dyrker feminisme, Carsten Niebuhr og promoverer åben dialog.

I kælderen, som ikke er en kælder, men et hus med en have i Yemens hovedstad med fred og fuglekvidder, læser og debatterer unge yemenitter den franske filosof og feminist, Simone de Beauvoir.

- Hun var lidt ekstrem, kommenterer Aziz, én af grundlæggerne af The Basement.

Jeg nikker. Jeg forstår godt, hvor han vil hen. Jeg bliver næsten genert ved tanken om at skulle diskutere hendes tankeverden med frie kærlighedsforhold og ateisme i det traditionelle, konservative Yemen. Men netop det, at de unge her taler om Beauvoir, siger det meste om stedet. Her er ikke kun fred og harmløs fuglekvidder.

Kvinder i overtal

The Basement udgør et powerhouse. Kernen er fire unge. To mænd, Aziz og Khalid. Og to kvinder, Shaima og Jihad. Naturligvis.

I kælderen er de lysår foran samfundet uden for murværket. Ligestilling, lige repræsentation, samarbejde mellem mænd og kvinder, kvinder, der ikke er tildækkede. Det kan ikke være anderledes i deres verden og det frirum, de sammen skaber i The Basement.

De fire unge arrangerer workshops, debatter, kunstudstillinger og oplæg. Og her kommer kreative kvinder i stimevis.

  • De fire unge ildsjæle omgivet af kunst i The Basement: Khalid Abdallah, Jihad Mohammad (bagerst i blåt), Aziz Morfeq og længst til venstre, Sheima Gamal. (Foto: Puk Damsgård © dr)
  • Fra venstre: Khalid Abdallah, Aziz Morfeq, Sheima Gamal Jihad Mohammad. (Foto: Puk Damsgård © dr)
1 / 2

- Faktisk er kvinderne nu stærkt i overtal, griner Khaled, og de bryder alle ud i latter.

-Hvor er mændene, spørger de.

- Vi leder efter dem.

På væggene i gruppens lokaler hænger kunst, som folk i kælderen har malet. Et billede af et blødende kort over Yemen. Yemenitiske udgaver af Edvard Munchs 'Skriget', og portrætter af flere tavse skrig med grene og andre forstyrrelser mod hoved, legeme og sjæl. Det er et bombardement at være borger i Yemen. Og det er til tider heller ikke nemt at være de fire, særegne unge i The Basement.

- Vi blev lukket på et tidspunkt, fortæller de.

Den dag havde nogen hængt en lås på deres dør, og de blev beskyldt for at promovere ateisme, der er værre end mord i Yemen. Bare det at føre sekulære debatter i et større forum er unikt i hovedstaden.

Med tiden har gruppen vænnet sig til anklagerne.

- Vi bliver altid anklaget for at tilhøre det ene eller det andet parti. Den ene religiøse gruppe eller den anden. Det hænger sammen med, at Yemen er ekstremt polariseret og folk er vant til, at du skal bekende kulør. Det er meget svært blot at have en debat, hvor du taler for og imod, fortæller Sheima.

På en opslagstavle hænger der foto fra tidligere arrangementer. (Foto: Puk Damgsgård © dr)

Alle er velkomne

0:00

Dette bliver mere udtalt, når krigen raser. I øjeblikket er det nemt at blive udskreget som landsforræder, hvis man taler med modstanderen i krigen. Alligevel har repræsentanter fra den sydlige bevægelse, der ønsker uafhængighed fra nord, været til et arrangement i huset.

Under revolutionen i forbindelse med Det Arabiske Forår i 2011 strømmede det pludselig til med nye stemmer og mennesker, der ville debattere.

- Vi husede hede debatter, hvor nogle var for og andre imod revolutionen, husker Sheima.

I dag er det igen blevet svært at sige sin mening i det åbne. Det unikke ved The Basement er, at alle er velkomne, fortæller Aziz med meget tyk streg og hævet stemme under “alle”. Og Sheima tilføjer: Lige taletid til mænd og kvinder selvfølgelig.

- Før houthierne kom her i huset, vidste vi ikke meget om dem. Vi tænkte, at de var krigere med våben. Men nu kender vi dem meget bedre, fordi de også kommer og deltager. Her er vi ikke med eller mod nogen. Det er et filosofisk frirum, og de er selvfølgelig også velkomne. Vi er optaget af, hvad "den anden" tænker.

- Vi i Yemen har en dårlig vane med altid at skulle karakterisere mennesker. Alt er politiseret. Derfor er det meget svært for folk at forstå, at vi er en åben platform, tilføjer Aziz.

Yemen bløder i et maleri i The Basement. (Foto: Puk Damsgård © dr)

The Basement tør også, hvor det er bekvemt at lade være. Da andre udstillingssteder i 2012 ikke ville udstille malede sider fra Koranen af den yemenitiske kunstner Haya al-Hammoumi, gjorde de det i The Basement. I dag er hun en velkendt kunstner i og udenfor Yemen.

Jeg går ud i de unges have og indånder stilheden og den friske luft. Jeg hører igen fuglene, inden en af kælderens unge mænd begynder at tale til mig.

- Du er fra Danmark ikke, spørger han, og jeg bekræfter.

- Jeres konge sendte os engang en ekspedition. Der var kun én, der overlevede. Han hed Niebuhr, fortæller han om den danske ekspedition, der som den første i verden i 1761 sejlede mod det, der dengang blev kaldt "Det Lykkelige Arabien".

Vi står lidt i stilheden i haven. Så siger han:

- Jeg ved ikke, hvor meget lykke de fandt.

Et maleri af Carsten Niebuhr, videnskabsmand og opdagelsesrejsende. (Foto: ukendt © Scanpix)

En yemenitisk sjæl er ikke et offer

Dette er sidste kapitel i min dagbog fra Yemen. Hver især er de et bud på en virkelighed i Yemen. En virkelighed, der rækker langt ud over det, som os journalister normalt rapporterer i nyhederne og de statistikker, som FN-organisationerne viser os, hvor vi reducerer mennesket til et offer.

Der er ingen af de mennesker, jeg har mødt i Yemen, der opfatter sig som ofre. Nogle af dem kan vi med rette karakterisere som ofre i en konflikt, men de ser ikke sig selv som sådan.

12-årige Younes, der ikke kan gå efter at være blevet ramt i et luftangreb, ligger tappert på madrassen på gulvet og insisterer på at være noget for sin gæst og tilbyder mig granatæbler hvert femte minut. Han ligger ned med værdighed.

Younes fra dagbogens kapitel 5. (Foto: Puk Damsgård © dr)

Kaffejægeren Hussein Ahmed insisterer på at eksportere yemenitisk kaffe til Vesten - og er faktisk nu i kontakt med et dansk firma, efter at et menneske i Danmark havde læst om ham og kaffen. Der behøver ikke være langt mellem Danmark og Yemen.

For mange er landet dog stadig lige så omgærdet af mystik og akkurat så langt væk som i 1700-tallet, da den danske konge sendte en verdenskendt ekspedition med blandt andre Carsten Niebuhr til "Det Lykkelige Arabien".

Undervejs på min tur har jeg tænkt, hvordan Niebuhr mon i dag ville opfatte Yemen, hvis han levede. Ville han genkende naturen, kulturen og menneskenes levevis fra sin ekspedition i 1700-tallet?

Det er ikke til at vide. Men jeg har en fornemmelse af, at der er visse ting i Yemen, der ikke har forandret sig meget siden dengang. Her findes noget uspoleret. Og her er en koncentreret utæmmelighed. I menneskene og i landskabet. Og måske er det netop den utæmmelighed, der gør, at det kun er en brøkdel af sandheden, når vi i nyhedsmedierne reducerer landet til en humanitær katastrofe.

En yemenitisk sjæl er ikke et offer. Den er en kriger.

Grafik: Morten Fogde. Kilde: RiskIntelligence
Grafik: Morten Fogde. Kilde: RiskIntelligence
  • I over 3 et halvt år har der været krig i Yemen mellem houthi-oprørerne og den internationalt anerkendte regering, der er ledet af præsident Abdrabbuh Mansour Hadi.

  • Houthi-oprørerne kontrollerer hovedstaden Sanaa og de folkerige provinser i den nordlige og vestlige del af landet.

  • En koalition af arabiske lande gik i 2015 ind i krigen på regeringens side. Koalitionen er ledet af Saudi-Arabien. USA, Storbritannien og Frankrig støtter denne koalition, blandt andet med våben, logistik og rådgivning.

  • Saudi-Arabien ser houthi-oprørerne som en trussel, fordi de er støttet af Iran. Saudierne har gennemført massive bombekampagner og indført blokader, der har påvirket import af varer og nødhjælp. Ofte er civile mål blevet ramt, hvad end det har været begravelser, bryllupper, hospitaler eller en busfuld skolebørn.

  • Houthierne har sendt missiler ind over Saudi-Arabien. Saudi-Arabien anklager Iran for at smugle våben til houthierne gennem havnebyen Hodeida langs Yemens vestkyst. Det afviser Iran.

  • Mindst 10.000 menes at være dræbt i krigen, men tallet kan være langt højere, da ingen har det fulde overblik.

  • Yemen har samtidig længe været centrum for terrorgrupper som Al-Qaeda og Islamisk Stat.

  • Visse steder ved fronten kæmper Al-Qaeda-relaterede grupper på koalitionens side.

FacebookTwitter