Puk Damsgårds dagbog fra Yemen: Solenergi tænder lys i krigens mørke

DAG 7: Da krigen mørklagde Yemen, blev solcellepaneler det nye sort. Både i storbyen og landsbyer, hvor de i forvejen ikke havde elektricitet.

Midt i en tragedie vokser grøn energi.

Fra tagterrassen af hotel Burj al-Salam i centrum af hovedstadens særegne gamle by, der er på FN’s verdensarvsliste, kan jeg skue ud over en solenergirevolution, som krigen har bragt med sig.

Den gamle by i Sana'a er legendarisk og plejede at være et trækplaster for turister. I dag er der ikke en eneste turist. Til gengæld er der solcellepaneler. (Foto: (C) DR Nyheder)

Jeg kan se ned på tagene af huse bygget i 14-1500-tallet, hvor der hænger vasketøj og nu er opsat solcellepaneler.

Den gamle by eksisterer oven på tidligere versioner af Sana’a, hvor der kontinuerligt har boet mennesker i mere end 2500 år, hvilket gør byen til verdens næstældste.

Og nu, foranlediget af en krig, rækker moderniteten sin hjælpende hånd ind i de ældgamle gemakker. Ifølge en undersøgelse foretaget af Present Research Center, er over halvdelen af yemenitterne afhængige af vedvarende energi, primært solenergi.

- En slags påtvungen bølge af grøn energi vil jeg kalde det. Ud af nød snarere end omsorg for klimaet, pointerer Ibrahim Allawi bag skranken i sin butik med navnet Tagadod, der betyder vedvarende.

Da krigen for alvor tog fart i 2015, efter at houthioprørerne overtog magten i Sana’a, blev hovedstaden lagt i total mørke.

Det sydlige Yemen stoppede elforsyningen til hovedstaden fra det vigtige elværk i Marib. Samtidig med krigen fulgte inflation og mangedoblede prisstigninger på benzin. Derfor blev generator et alt for dyrt alternativ.

 • Mange familier har installeret solceller på deres tage for at få elektricitet. (Foto: (C) DR Nyheder)
 • (Foto: (C) DR Nyheder)
1 / 2

Hotellet Burj al-Salam er ligesom de andre hoteller i den gamle by lukket. Her er ingen turister, da det er umuligt at komme hertil, medmindre man har et ærinde udover at være turist.

Alligevel er tagterrassens cafe åben, og familier nyder en kaffe, en is, en juice. To udmattede mødre tager en pause fra både babyer og mænd. De tygger khat og ryger vandpibe. På samme tid.

- Der gik måske et halvt år fra krigen brød ud, så købte vi et solcellepanel. Vi levede uden strøm. Det kunne ikke blive ved med at at gå. Forestil dig at leve uden køleskab, lys, varmt vand. Og selvom de var dyre at installere, så er vi uafhængige nu. Der er ingen elregning, siger den yngste kvinde, Reem.

- Alle mine venner har dem nu. Vi er tvunget til det.

Hendes tænder er grønne af khatbladene.

Fra vaskemaskiner til solcelle-paneler

Den grønne bølge af vedvarende energi er også tydelig i Bab Shoaub-gaden.

Butikkerne, der før solgte vaskemaskiner og andre elartikler, har fået gang i biksen efter at have slået sig op på solceller. De er "made in China” og importeret af smuglerruter uden om den blokade, som Saudi Arabien har påført Yemen.

Den ingeniør-uddannede Ibrahim Allawi i butikken, hvor der er gang i salget af solceller.

Solcelle-sælger Ibrahim Allawi griner, da jeg spørger til, hvordan noget, der er Made in China, finder vej ind i et land under blokade.

- Vi har vores veje. Faktisk de veje, der altid har været der, siger han med henvisning til den saudiske-yemenitiske grænse, der officielt er lukket.

Trods blokaden kan man få alt i Sana’a - blot til vanvittige priser.

Ibrahim er uddannet IT-ingeniør. Men krigen har gjort ham fleksibel, og han har vendt sine tekniske kompentencer mod installering af solenergi.

- Salget er eksploderet siden 2015. Selvom solpaneler er en stor udgift for mange, så ved de, der ikke kommer en elregning. Når først solpanelerne er installeret, er det gratis, fortæller Ibrahim Allawi.

Hans kollega i butikken overfor, Khalid Naji, har solgt vaskemaskiner i lige så mange år, som Ibrahim Allawi er gammel.

 • Butikkerne bugner af solcellepaneler som finder deres vej til Sana'a uanset blokade. Khalid Naji (tv.) er også begyndt at sælge grøn energi.
1 / 2

Men efter 35 år sælger han nu solpaneler.

- Vi må jo oplyse landskabet. Og vores folk,griner den ældre mand, der i butikken har et billede hængende af sin søn, der meldte sig som kriger og blev dræbt i krigen for otte måneder siden.

Kun lys nogle timer om dagen

Solcelleenergi i det centrale højland, hvor solen ikke altid skinner, er ikke uden udfordringer.

- Vi plejede at elske regnen. Nu brokker folk sig, når det er skyet, for så er der bøvl med elektriciteten,siger Ibrahim.

Mange kunder brokker sig over, at solpanelerne ikke giver samme elektricitet som den, de plejede at have. Familier køber oftest to paneler. De koster 65 US dollar stykket, og derudover er der udgifter til batterier og andet udstyr.

- Med det setup kan du tænde lys og have køleskab, men kun nogle timer om dagen, siger Ibrahim Allawi.

Hans virksomhed vandt for nylig en udbudsrunde til installation af 500 solcellepaneler på et af Sana’as hospitaler. Et kæmpe projekt til over 500.000 USD, som FN satte i værk.

I kælderen af hospitalet er installeret batterier, der kan gemme den strøm, panelerne producerer.

Solenergien fungerer som backup for de vigtigste afdelinger på hospitalet, som intensivafdelingen og køleskabe til opbevaring af medicin.

De nyinstallerede solceller på toppen af et af Sana'as største hospitaler. (Foto: (C) DR Nyheder)

Også langt ude på landet, hvor tildækkede kvinder hyrder deres får, benytter bønderne solpaneler, så de kan skabe energi til at pumpe vand til markernes afgrøder. Selv i områder hvor elektriciteten i forvejen har været sparsom eller ikke-eksisterende, bruger de nu solpaneler.

Ibrahim Allawi inspicerer de netop nyinstallerede solceller på al-Jumhuri-hospitalets tag.

De er så nye, at ledningerne endnu ikke støvede. Han ser tilfreds ud.

Ibrahim Allawi er tilfreds med de nyinstallerede solcelle-paneler.

- Konflikten lærer os at være fleksible. Og når situationen nu, er som den er, har solcellerne virkelig været afgørende. Både for folks liv i hjemmet, men også i forhold til en masse butikkers indtjening i drøje tider. Vi har vist, at når magthaverne ikke kan finde ud af at give sin befolkning lys, finder vi det selv.

Grafik: Morten Fogde. Kilde: RiskIntelligence
Grafik: Morten Fogde. Kilde: RiskIntelligence
 • I over tre og et halvt år har der været krig i Yemen mellem houthi-oprørerne og den internationalt anerkendte regering, der er ledet af præsident Abdrabbuh Mansour Hadi.

 • Houthi-oprørerne kontrollerer hovedstaden Sanaa og de folkerige provinser i den nordlige og vestlige del af landet.

 • En koalition af arabiske lande gik i 2015 ind i krigen på regeringens side. Koalitionen er ledet af Saudi-Arabien. USA, Storbritannien og Frankrig støtter denne koalition, blandt andet med våben, logistik og rådgivning.

 • Saudi-Arabien ser houthi-oprørerne som en trussel, fordi de er støttet af Iran. Saudierne har gennemført massive bombekampagner og indført blokader, der har påvirket import af varer og nødhjælp. Ofte er civile mål blevet ramt, hvad end det har været begravelser, bryllupper, hospitaler eller en busfuld skolebørn.

 • Houthierne har sendt missiler ind over Saudi-Arabien. Saudi-Arabien anklager Iran for at smugle våben til houthierne gennem havnebyen Hodeida langs Yemens vestkyst. Det afviser Iran.

 • Mindst 10.000 menes at være dræbt i krigen, men tallet kan være langt højere, da ingen har det fulde overblik.

 • Yemen har samtidig længe været centrum for terrorgrupper som Al-Qaeda og

 • Visse steder ved fronten kæmper Al-Qaeda-relaterede grupper på koalitionens side.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter