Pussyhats: Nyt kvindesymbol indtager verden

De lyserøde huer er blevet set verden over til dagens store protestmarcher.

DR's reporter har snakket med en række amerikanere om deres holdninger til præsident Trump, og hvorfor de har taget de såkaldte pussyhats på. (© (c) DR)

De findes i alle nuancer af lyserød.

De har ører, er hjemmelavede og så sidder de på hovedet af nærmest hver anden deltager til dagens enorme demonstration: Womens March.

De såkaldte pussyhats er blevet symbolet for kvinders kamp mod USA's nye præsident Donald Trump.

Konceptet har bredt sig som en steppebrand på de sociale medier, og kvinder fra nær og fjern, der ikke selv har kunnet være i Washington D.C. i dag, har strikket huer i massevis for på den måde at være repræsenteret.

Hver hue har sin egen historie - her er et udvalg fra Washington D.C.:

Alex Fus

- Jeg fik aldrig broderet de sidste ord på min hat. Der skulle stå: 'this is what a feminist looks like'. Har hæklepinden med i tasken, så måske når jeg det i løbet af dagen.

Travis Vaughn

(Foto: Johanne Hesseldahl © (c) DR)

- Nogle kvinder fra Canada har strikket den, og jeg er blevet så glad for den, at jeg har den på hele dagen. - Trump er sexist, og jeg synes, det er genialt at vise med de her hatte.

Sara Blumenthal

(© (c) DR)

- En kvinde i Maine har strikket min hat. Jeg skrev på instagram, at jeg manglede en og fik en besked fra en kvinde, som strikkede hatte for folk. Hun kunne ikke selv komme her til marchen, men ville bidrage ved at sende folk hatte. Jeg fik den her helt gratis. - Jeg er her for at vise, at Trump ikke repræsenterer mig.

Amy Margelony and Sarah Leete, Connecticut- har kørt i seks timer for at komme

(© (c) DR)

- Min mor har lavet huerne. Der var et mønster på nettet, og jeg købte garnet til hende og købte bogstaverne: Nasty woman! - Jeg frygter, vi mister vores rettigheder, og jeg har en 11 årig datter, som jeg vil sikre den bedste fremtid.

Jim Luzzi, entreprenør

(© (c) DR)

- Jeg var ude at cykle med nogle venner. Vi mødte en familie, som distribuerede hatte, som de selv havde lavet. Jeg fik at vide, at den her var særligt tiltænkt en, der ville kæmpe for kvinders ret til abort. Det tænkte jeg er perfekt, fordi jeg har en datter.

Tonya Pettigrew

(© (c) DR)

- Jeg lavede den lynhurtigt her til morgen med filt. Det er en god måde at få opmærksomhed på. Normalt er pink noget, der forbindes med svaghed, men det er jeg færdig med. Pink er girlpower.

Jonathan Bolte

(© (c) DR)

- Min nabo har lavet den, fordi hun er god til at strikke. Hun vidste, vi ville tage hertil, så hun var hurtig til at melde sig. - Jeg er for kvinder.

Jessica Shuew, Mary Baker, Lilli, Izzy

(© (c) DR)

- Nogle på bussen på vej hertil har lavet vores pussyhats, siger Lilli på 6 år. - Vi er her for girl power og for vores rettigheder, siger Izzy lidt tøvende, mens hun kigger på sin mor Jessica Shuew. - Det sjoveste indtil videre har været de skøre skilte. Der var en sjov en med Trump som en lort, siger Lilli.

Stella Davis, kunststuderende - Kentucky, kørte 8 timer med fem venner

(© (c) DR)

- Vidste ikke engang, at det var en ting med de lyserøde pussyhats. Jeg havde tænkt, jeg skulle have ører på hele tiden, og så er det jo perfekt, at det passer ind. - Jeg ville være en del af historien, og det her er vigtigt. Kvinders ret, respekt og repræsentation.